Начало Избрани Верстапен спечели квалификацията за Гран при Белгия

Верстапен спечели квалификацията за Гран при Белгия

3410
0
Макс Верстапен
Макс Верстапен, снимка Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен спечели квалификацията за Гран при на Белгия в F1. Пилотът на Ред Бул записа най-бързата обиколка за 1:46.168 мин. Верстапен обаче ще потегли шести в неделната надпревара заради наказание. Второто време бе записано от Шарл Льоклер, следван от Серхио Перес и Люис Хамилтън.


Условията преди началото на квалификацията в Белгия бяха малко по-добри от тренировката по-рано днес. Температурата на въздуха бе 18 градуса по Целзий, а тази на пистата- 22. Пистата „Спа“ бе в по-добро състояние, но не бе напълно изсъхнала. Това на практика обезсмисля резервния вариант, който ФИА предложи заради поройния дъжд по време на FP1.

Рейс контролът обяви, че началото на квалификационната сесия в Белгия ще бъде забавено с 10 мин. Междувременно слънцето започна да си пробива път през облаците и огряваше пистата.

Ръсел пръв излезе след началото на квалификацията за Гран при на Белгия. Пилотът на Мерцедес бе с гуми интермедия. Малко след него се появиха и неговите колеги. Ръсел направи първата най-бърза обиколка, преди да бъде изместен от Норис, Хамилтън и Верстапен. Междувременно механиците на Уилямс сменяха скоростната кутия в колата на Логан Сарджънт. Американецът едва ли ще вземе участие в квалификацията за Гран при на Белгия

Сайнц поведе след напредването на Q1 в Белгия. Испанецът бе следван от Верстапен, Алонсо, Пиастри, Ръсел, Льоклер и Хамилтън. В зоната на изпадащите се намираха Магнусен, Хюлкенберг, Ботас, Жу и Сарджънт. Норис също се прибра в бокса, след като премина през чакъла. В същото време пистата започна да изсъхва все повече, но недостатъчно, за да се използват сликове.

До финала на Q1 в Белгия пистата започна да се подобрява все повече. Това позволи на пилотите да подобряват своите времена. Льоклер записа най-доброто време, следван от Верстапен, Хамилтън и Сайнц. Сред отпадналите пък бяха Албон, Жу, Сарджънт, Рикиардо и Хюлкенберг.

Всички пилоти се наредиха на изхода на бокса в самото начало на Q2 с гуми интермедия. Трасето продължаваше да изсъхва и да се оформя суха линия. Хамилтън записа най-доброто време, преди да бъде изместен от своите съперници. Верстапен записа феноменален тур за 1:55.535 мин. и оглави класирането. Втори бе Перес, следван от Льоклер, Пиастри, Окон, Гасли, Цунода и Магнусен. В зоната на нокаута се намираха Сайнц, Хамилтън, Ръсел, Строл и Норис. Пилотът на Маклартън реши да кара със сликове.

Всички пилоти използваха гуми за сух асфалт във втората половина от Q2. Същевременно Окон удари своя болид и счупи част от предното си крило. Французинът приключи участието си в сесията.

В последните секунди започна подобрение на времената, което бе причина за разбърквания в подреждането. В крайна сметка участието си в третия сегмент от квалификацията в Белгия не продължиха Цунода, Гасли, Магнусен, Ботас и Окон. Верстапен остана десети и влезе в спор със своя състезателен инженер.

Началото на Q3 в Белгия бе забавено с десетина минути. През това време маршалите поправяха предпазните ограждения. Същевременно стюардите разследваха няколко случки на пистата, която ставаше все по-суха

Всички пилоти напуснаха бокса след старта на Q3. Норис направи първия най-бърз тур, преди да бъде изместен от своите съперници. Верстапен оглави класирането с време за 1:47.931 мин. Нидерландецът бе изпреварен с 0.128 сек. от Льоклер. Трети бе Сайнц, следван от Пиастри и Норис.

Пилотите се върнаха на пистата в заключителната част от квалификацията за Гран при на Белгия. Строл първи записа време и остана седми. Сайнц даде второ време, Норис- четвърто. Верстапен успя да запише феноменален тур и изпревари с 0.820 сек. Льоклер. Трети се класира Перес, следван от Хамилтън и Сайнц. Топ 10 допълниха Пиастри, Норис, Ръсел, Алонсо и Строл.