Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Магнусен: Не съжалявам, че се върнах в F1

Магнусен: Не съжалявам, че се върнах в F1

543
0
Кевин Магнусен
Кевин Магнусен, снимка Хаас

Кевин Магнусен не съжалява, че се е върнал в F1 през 2022 г. Пилотът на Хаас се наслаждава на втория си престой в световния шампионат, който най-вероятно ще приключи в рая на годината. Магнусен разкри някои подробности относно изненадващото си завръщане в американския отбор.

Магнусен напусна F1 в края на 2020 г. и се прехвърли в състезанията за издръжливост. Датчанинът караше прототип на Кадилак в IMSA, като в същото време записа и няколко участия в Индикар. Преди близо три години той призна, че не обмисля да се връща в F1, освен ако не получи място в някой конкурентен отбор.

В началото на 2022 г. Магнусен направи изненадващо завръщане в Хаас. Датчанинът замени Никита Мазепин. Руският пилот беше освободен от отбора заради започналата инвазия на Русия в Украйна. Заедно с Мазепин си отиде и компанията за калиеви торове Уралкали, която беше титулярен спонсор на Хаас.

Магнусен направи много силно впечатление през сезон 2022. Опитният датчанин финишира пети в първия старт в Бахрейн. До края на кампанията той спечели полпозишън в Бразилия и записа още силни резултати. Така той помогна на Хаас да финишира осми при конструкторите. Магнусен също така победи тогавашния си съотборник Мик Шумахер

Представянето на Магнусен се влоши през последните две кампании. Това беше и една от причините Хаас да не поднови неговия договор. Така той ще си тръгне от американския отбор в края на сезона. Шансовете на Магнусен да остане в F1 са много малки, тъй като нито един от останалите отбори не проявява интерес към него.

Неотдавна датчанинът даде интервю за Моторспорт. Той не съжалява, че се е върнал в F1 преди две години и разкри, че се е наслаждавал на втория си престой в Хаас.

„Не съжалявам, че се върнах в F1. Беше забавно. Приятно е да опиташ нещо толкова неочаквано. Беше диво пътешествие, защото наистина затворих тази глава, напълно. Затворих я психически, станах баща и напълно започнах следващия етап от живота заедно с жена ми и семейството ми“, сподели Магнусен.

„След това – бум – отново обратно в спорта. Това… цялото това преживяване беше наистина вълнуващо за мен и семейството ми.“

Магнусен нямаше почти никакъв опит с болида на Хаас от 2022 г. 29-годишният пилот дори пропусна част от тестовете в Бахрейн. Въпреки това той записа много силен резултат по време на състезателния уикенд и финишира пети.

„Седях на плажа с питие в ръка. Изобщо не бях в настроение за F1 и изведнъж се паникьосах. От плажа до летището – бам, бам, бам. След това бях в падока, изгорял от слънцето и като че ли напълно не бях в настроение. Целият този преход беше  див и вълнуващ“, обясни пилотът на Хаас.

Магнусен не е изненадан от трудностите, които изпитваше през последната година и половина. Датчанинът призна, че не е очаквал всичко да мине толкова гладко и е очаквал да изпитва затруднения в дадени моменти.

„Това може да се очаква, когато влезеш в F1. Когато се върнах, вече бях опитен пилот и знаех към какво се връщам.“

„Нищо не беше истинска изненада. Знаех, че ще има неравности и също така знаех, че няма да гладко плаване. Знаех, че ще има фаза на меден месец, а след това ще е нещо по-лошо. Бях го обмислил. Всичко това е част от него“, заключи Кевин Магнусен.