Начало Избрани Maйкъл Маси окончателно напусна ФИА

Maйкъл Маси окончателно напусна ФИА

2676
0
Майкъл Маси
Майкъл Маси; снимка: Майкъл Потс

Международната автомобилна федерация (ФИА) обяви, че се е разделила с Майкъл Маси. Бившият състезателен директор окончателно е напуснал ръководния орган.

Маси беше отстранен от длъжност преди няколко месеца от президента на ФИА Мохамед Бин Силайем. На негово място бяха назначени Нилс Витик и Едуардо Фритас. Причината за уволняването на австралиеца е скандалното развитие на сезон 2021 в Абу Даби. Тогава Макс Верстапен стана световен шампион след като изпревари Люис Хамилтън в последната обиколка. Въпреки това, Маси остана на работа в институцията.

През май президентът на ФИА намекна за възможността на Маси да бъдат възложени нови отговорности в ръководния орган. Тази новина не беше възприета добре от екипа на Мерцедес, докато от Ред Бул изразиха своята подкрепа за австралийския специалист.

След това така и не последваха никакви новини, свързани с Маси. В крайна сметка, се оказа, че той се e завърнал в родината си. Така в падока се стигна до консенсус, че бившият главен стюард на F1 в крайна сметка ще напусне ФИА. Федерацията излезе със съобщение, потвърждаващо всички слухове.

ФИА потвърждава, че Майкъл Маси е решил да си тръгне и да се премести в Австралия, за да бъде по-близо до семейството си, както и да приеме нови предизвикателства, се казва в изявление на ръководния орган.

След внезапната кончина на Чарли Уайтинг през 2019 г. той работеше три години като състезателен директор и делегат по безопасността на ФИА в F1. Маси изпълняваше многобройните функции, с които беше натоварен по професионален и всеотдаен начин.“

ФИА му благодари за ангажираността и му пожелава всичко най-добро в бъдеще.“