Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Макларън: Нуждаехме се от този резултат

Макларън: Нуждаехме се от този резултат

49
0
2013,Бразилия,Дженсън Бътън,Макларън

И в 19-ото състезание от този сезон Макларън не успя да отбележи така желаният подиум. Въпреки това отборът показа добър морал, като и двамата пилоти записаха точки след четвърто и шесто място в края на надпреварата.

„И двамата ни пилоти свършиха чудесна работа, стратегията ни също бе добра“, заяви Мартин Уитмарш след края на състезанието. „Представихме се много добре. След тежкия сезон щяхме да сме още по-доволни, ако бяхме записали подиум. Поне отново изпитахме възбудата от борбата за челните позиции.

Борихме се през цялото състезание и в крайна сметка това се оказа ползотворно. Хубаво е, че отново можехме да упражняваме натиск. Това ни доставяше истинско удоволствие. Нуждаехме се от този момент.“

Дженсън Бътън направи чудесно състезание, след като стартира 14-и и се добра до 4-ото място. Той определено чувстваше, че усърдната му работа в симулатора му е донесла успех.

„Изглежда, че това ни донесе успех, което е добра новина“, обясни Бътън. Всички тук на пистата свършиха чудесна работа. Чеко, отборът и аз. Всички ние. Бе трудно състезание, но свърши добре.

Оценихме правилно ситуацията. Гумите също функционираха добре. Още от самото начало. За съжаление не бяхме достатъчно бързи, за да можем да се борим за място на подиума. От 14-а позиция на четвърта обаче не е лошо. Това е моят най-добър резултат за сезона. Нуждаехме се от това. Особено аз след изминалото състезание.

Искам да благодаря на отбора за този чудесен завършек на сезона. Съжалявам, че Чеко напуска отбора. Това обаче е хода на времето. Надявам се да намери добро място за следващата година. На мен лично ми достави удоволствие да работим заедно, въпреки че през този сезон имахме спадове и изкачвания. Един подобен изпълнен с трудности сезон обаче сплотява отбора.

Беше тежко за всички нас. Ние на пистата го усещахме директно. За хората във фабриката, които работят усилено там вероятно е още по-трудно. Те се стараят да дават всичко от себе си, за да извадят нови части. За жалост обаче не успяхме през сезона да направим колата достатъчно бърза. Надяваме се да успеем догодина.“

За Перес обаче това едва ли е от значение.

„Дали Макларън взеха правилното решение като ме замениха? Това ще покаже само времето“, заяви мексиканецът. „Аз лично вярвам, че те направиха грешка. Може обаче да греша, ще разберем следващата година.“

Мексиканецът стартира от 19-а позиция след като се наложи смяна на скоростната му кутия.

„От 19-а позиция да успееш да се изкачиш до шеста е доста добре. Колата бе чудесна. С поглед назад във времето е жалко, че загубихме пет места вчера. Все пак успяхме да наваксаме доста, въпреки че можеше вероятно да се представим още по-добре. В крайна сметка обаче се наложи да пестя и бензин. Затова не можах да атакувам Нико накрая.

Молех се за дъжд, но той така и не дойде. Все пак сезонът завърши и това ме радва. Научих доста от тази година и смятам, че пораснах, не само като пилот, но и като човек. Подобрих и уменията си от техническа гледна точка. Надявам се, че през следващата година ще мога да докажа този напредък. Къде ще стане това обаче все още не знам.“