Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Макларън без генерален спонсор през 2014 г. в F1

Макларън без генерален спонсор през 2014 г. в F1

54
0
Дженсън Бътън,Макларън

Макларън няма да има генерален спонсор през сезон 2014 г. във Формула 1, заяви управляващият директор на тима Джонатан Нийл.

Отборът от Уокинг съобщи в началото на миналата година, че Водафон ще се оттеглят в края на сезон 2013-та. Бе оповестено, че новият генерален спонсор ще бъде разкрит на 2 декември. Това така и не се случи. Първоначално се смяташе, че има забавяне, докато не дойде потвърждение, че такъв няма да има изобщо.

Няма да обявяваме нов генерален спонсор при представянето на MP4-29 на 24 януари – заяви Нийл в интервю за pitpass.com. – Портфолиото ни от партньори обаче все още е повод за завист в питлейна. Хуго Бос например са заедно с нас от 33 години, Tag Heuer – от 29, Мобил – от 20, а SAP – от 16 години. От по-скоро се присъединиха също много важни партньори като Сантандер, ГлаксоСмитКлайн, Джони Уокър и Хилтън. Макларън освен това е частна организация. В предишни години сме имали много добри печалби, възлизащи на десетки милиони лири, но нямаме акционери, изискващи това всяка година. Нашите акционери всъщност не взимат дивиденти, а са мотивирани да направят Макларън Груп дори още по-голямо и успешно предприятие в областта на техническите иновации. Успехът и потенциалът на Макларън Аутомотив и Макларън Аплайд Технолъджис доказват това. Имайки предвид гореказаното, съм доволен да заявя, че Макларън Рейсинг ще има по-голям оперативен бюджет през 2014 г., отколкото в който и да е друг сезон от историята си.

Нийл е категоричен, че британският отбор е в добра форма. Екипът пръв ще покаже новия си болид за 2014 г., като управляващият му директор обясни, че промените в правилата означават фундаментално различна посока по отношение конфигурацията на цялата система за задвижване, както и огромно количество работа в отдела за изследвания и развитие.

На настоящия етап – преди да е показан който и да е от автомобилите, камо ли да има излязъл на писта болид – всеки, твърдящ с някаква сигурност колко конкурентна ще е колата му, е много смел човек. Затова ще заявя вероятно очакваното от мен: трудим се безкрайно упорито, посрещаме предизвикателствата и регистрираме добър прогрес. Прогрес е ключовата дума в случая, тъй като тазгодишното развитие и възможност на отборите да реагирате на наученото в тестовете ще реши световния шампионат. Ето защо е важно да установим добра база за MP4-29 – допълни той.

Нийл не коментира ситуацията с Мартин Уитмарш след връщането на Рон Денис на поста главен изпълнителен директор на Макларън Груп. Вместо това повтори, че компанията е в добра форма.

Освен това разясни, че Кевин Магнусен, който ще дебютира тази година във Формула 1, живее в Уокинг и се адаптира прекрасно към новата си работна среда.

Хората вече го познават и харесват, при това не само в Макларън Рейсинг, но и в Макларън Маркетинг. Изглежда му харесва в технологичния център – тренира в салона по желание, често е на различни устройства вечер и работи с механиците и инженерите, с PR-ите. Приятелски настроен е, но с огромни амбиции, като в същото време е здраво стъпил на земята. Наясно е, че съотборникът му има 14 години опит във Формула 1. Но повярвайте ми, имаме големи надежди за Кевин. Загубата на Джон Бътън пък беше огромен шок за Дженсън. Той притежава достатъчно кураж и ще се справи – означаваше всичко за баща си и го знае, а това ще е извор на сила за него. Смятам, че ще иска повече от всякога да постигне добро представяне на пистата – каза още Нийл.