Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Макларън и Лотус работиха по аеродинамиката на MP4-28 и E21

Макларън и Лотус работиха по аеродинамиката на MP4-28 и E21

27
0
Кевин Магнусен

За Кевин Магнусен днешният ден на пистата Силвърстоун бе втори тест за Макларън, след като участва в миналогодишния тест за млади пилоти на пистата Яс Марина в Абу Даби. Първата част от деня бе посветена основно на работа по аеродинамиката и проби на гуми. 20-годишният състезател направи поредица дълги серии от обиколки.

Следобед екипът продължи с по-сериозните серии. Освен планираната програма, Магнусен използва времето, за да свикне и с болида МР4-28. Той бе и най-бърз от 12-те пилоти, участвали в днешните изпитания.

– За първи път карах на Силвърстоун в болид от Формула 1 и изживяването бе фантастично. Направихме доста километри – почти две състезателни дистанции (595 км) – и като се има предвид колко ограничени са понастоящем тестовете, тази възможност е безценна. Процесът на подаване на обратна информация към инженерите за колата с едновременно изпробване на различни настройки може единствено да ме направи по-силен състезател. Трябва да благодаря на Макларън, че ми дадоха този шанс. Изживяното ме накара да съм още по-решителен по отношение на амбицията си един ден да стигна най-високото ниво на автомобилния спорт. Няма съмнение, че днес научих много – коментира Магнусен.

Утре зад волана на автомобила ще седне Оливър Търви.

Аеродинамика и нови компоненти бяха в центъра на програмата и на Лотус. За тима от Енстън кара Никола Прост, който записа 72 тура и даде осмо време. Сесията премина почти без никакви проблеми.

Беше много положителен ден, през който изпълнихме всичко предначертано. Карахме само с твърдите гуми. Фокусирахме се върху сравнение на най-новите части за автомобила, както и по работа върху аеродинамиката, което означаваше, че не правихме промени по реглажите. Като се има предвид това, темпото ни бе добро. Доволен съм, че ще карам и в петък, когато се надявам да мога да потърся по-добро представяне. Най-важното за този тест обаче е да си изпълним програмата така, е Кими [Райконен] и Ромейн [Грожан] да са в позиция да спечелят Гран при на Унгария – заяви Никола.

Шефът операции на пистата Алан Перман допълни, че обиколките са били с постоянно темпо и има събрано сериозно количество информация за анализ.

Изпитахме някои нови неща, които изглеждат обещаващи и имаме добро първоначално впечатление от последните гуми на Пирели. Утре е ред на Давиде [Валсеки]. Променихме оригиналния план и в петък ще кара пак Нико – каза още той.