Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Макларън може да започнат без KERS

Макларън може да започнат без KERS

54
0

Тест пилотът на Макларън, Гари Пафет, разкри, че Макларън може и да започнат сезона без KERS, въпреки че се предполага, че имат предимство пред Ферари по отношение на развитието на системата.

Противоречивата Kinetic Energy Recovery System, която регенерира загубената енергия при спиране и я конвертира в допълнителна мощност за пилота, ще бъде представена от тази година. По-малко от три месеца преди началото на сезона обаче се предполага, че само Макларън и BMW вървят по график със системата.

Пафет пък, който бе един от първите пилоти, карали с KERS, признава, че при толкова много отбори, стартиращи в Мелбърн без системата, Макларън също може да направят същото – особено ако в резултат на неизползването на KERS предимството по отношение на теглото е голямо.

„Да, има слухове, че Ферари имат проблеми със своята система KERS, но няма гаранция, че всички ще започнат сезона с нея” – каза Пафет.

„Развитието на системата ни тече относително добре и ние сме доволни от това, но не мога да потвърдя, че ще започнем с нея. Всичко зависи от съотношението между масата и това колко секунди може да спести. Времето в една обиколка, в което KERS увеличава мощността, е ограничено.”

„Тъй като системата е позиционирана отзад заедно с други ключови компоненти, вероятно има голямо предимство да се кара без устройството и да се постигнат по-добри настройки. Определено ще бъде интересно. Не сме взели все още решение дали ще я ползваме или не.”