Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Макларън не планира повече ъпгрейди в колата за 2023 г.

Макларън не планира повече ъпгрейди в колата за 2023 г.

545
0
Макларън MCL60
снимка, Любомир Асенов/Lapbg

Макларън не планира повече ъпгрейди в колата за 2023 г. Това каза Андреа Стела. Италианският инженер потвърди, че няма „магически подобрения“, които да помогнат на тима да се доближи още по-близо до Ред Бул.

Макларън започна годината със сериозно изоставане. Тимът от Уокинг не постигна целите си за развитие и разполагаше с много бавен автомобил.

С напредване на сезона Макларън направи сериозни промени в MCL60. Първият ъпгрейд бе представен в Баку. После тимът имаше големи подобрения в Австрия, които подобриха представянето на MCL60. Това помогна на Ландо Норис да запише подиуми на Силвърстоун и Хунгароринг

Британският отбор продължи развитието на автомобила в Сингапур. Тогава бе представен още едни голям пакет с актуализации. Това допълнително подобри скоростта на MCL60 и позволи на Норис да се качи 4 пъти на подиума. Съотборникът му Оскар Пиастри също бе на почетната стълбица в Япония и Катар.

Като цяло болидът на Макларън се „чувства“ много добре на писти, на които изобилстват бързите завои. Такъв бе случаят със Сузука, Лосаил и Остин. До края на сезона обаче има трасета, на които няма чак толкова бързи криви. Затова Норис призна, че не е голям оптимист за шансовете на своя тим в Мексико, Бразилия, Вегас и Абу Даби.

По-рано тази седмица Андреа Стела потвърди, че не се планират повече големи ъпгрейди за настоящата кола. Италианският инженер потвърди, че тимът не разполага с „магически подобрения“, които да позволят допълнително намаляване на разликата с Ред Бул.

„Реалисти сме, че този сезон няма да има някаква магия по отношение на развитието на автомобила, която да добави време за обиколка или подобрение от гледна точка на подобряване на състоянието на гумите, което да промени нещата значително“, каза Стела.

„Но в същото време не очаквахме пистата [Circuit of The Americas] да бъде такава, на която да водим в състезанието в продължение на цял стинт и половина. Очакваме с нетърпение предстоящите състезания и се надяваме да успеем да спечелим повече точки.“

Макларън направи огромен скок през последните месеци. Тимът от Уокинг бе близо до победата в Остин, но в крайна сметка отново бе победен от Макс Верстапен

„Отпразнувахме подиума в Остин. Но след първия стинт изглеждаше, че можем да имаме достатъчно темпо, за да стигнем до победата. Бих искал да потвърдя, че сме много щастливи от подиума. Това със сигурност е нещо, за което всички в първите секунди след състезанието бяха: „Ах, жалко, че не го спечелихме“.

„Вярвам, че всичко осъзнават пропорцията на добавяне на поредица от подиуми през този сезон, особено когато се замислят откъде започнахме. Но също така ми харесва тази решителност, при която към настоящия момент търсим следващата стъпка, която да ни отведе към върха“. завърши директорът на Макларън.

Макларън е един от най-успешните конструктори в Мексико. Британският отбор има три успеха на пистата „Аутодромо Ерманос Родригес“. Последният от тях е дело на Аертон Сена през 1989 г. В настоящата ера на F1, Макларън няма толкова силни резултати на трасето в Мексико Сити

Норис познава отлично пистата в Мексико. Младият британец се включи в последните три издания на надпреварата, като най-добрият му резултат е девето място от миналата година.

„С нетърпение очаквам да се върна в Мексико този уикенд. Това е още един старт, в който атмосферата е нажежена, а феновете винаги са много страстно. Освен това мястото е наистина уникално заради начина, по който трасето преминава през бейзболен стадион, което го прави забавно за каране“, сподели Норис.

„Остин беше наистина добър старт за мен. Постигането на четвъртия ми пореден подиум в стотното ми състезание беше приятно чувство. Направихме много подобрения през последните няколко месеца и ще продължим да правим всичко възможно, за да продължим да носим точки у дома“, добави пилотът на Макларън.

Съотборникът на Норис Оскар Пиастри няма опит на пистата в Мексико Сити. Австралиецът се надява да запише силен резултат и да остави зад гърба си разочарованието от Тексас.

„След по-трудния състезателен уикенд в Остин, съм развълнуван да се отправя към Мексико. Невероятно мотивиращо е да знам, че бяхме на път да проведем добро състезание, ако не беше инцидентът в първата обиколка“, каза Пиастри.

„До края на сезона остават още четири състезания. Лично аз свърших много работа по подготовката в симулатора преди този троен уикенд. Готов съм да приложа всичко това на пистата и да се върна към борбата за добри точки“, добави състезателят на Макларън.