Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Макларън обвинява Шумахер в прекалено твърдо пилотиране

Макларън обвинява Шумахер в прекалено твърдо пилотиране

57
0
Дженсън Бътън,Люис Хамилтън,Михаел Шумахер,Монца 2011

След чудесното си каране в надпреварата за Голямата награда на Италия, Михаел Шумахер залят от похвали както от собствения си тим, така и от голяма част от медиите в световен мащаб. Шефът на Макларън, Мартин Уитмарш обаче явно не споделя масовия ентусиазъм. Англичанинът описа тактиките и карането на 7-кратния световен шампион като „прекалено твърди“.

В крайна сметка пилотът на Макларън Люис Хамилтън след дълга борба успя да изпревари Шумахер в 27-ата обиколка. Това обаче стана след като от Мерцедес предупредиха германецът, че от рейсконтрола са изразили загриженост относно борбата между двамата, след оплакванията на Хамилтън по тим радиото.

Хамилтън, който бе наказан в Малайзия с минаване през бокса заради смяна повече от веднъж на посоката си на движение при опит да запази позицията си, смятал че Шумахер използва подобни маниери при своята защита.

Интересното обаче е, че след състезанието англичанинът не отправи никакви оплаквания, а напротив, обясни, че това е нормално за автомобилните спортове.

Мартин Уитмарш обаче явно не смята така. Разочарован, че Хамилтън пропусна място на подиума, завършвайки на половин секунда зад пилота на Ферари, Фернандо Алонсо, Уитмарш обясни, че според него“карането на Шумахер бе прекалено твърдо“.

„Аз не съм най-безпристрастния човек“, продължи Уитмарш. „Но е факт, че той бе предупреден два пъти. А случаят, в който Люис излезе в тревата бе страховит.

Люис се оплака няколко пъти, но по много спокоен начин. Стюардите обаче не видяха причина за някакви наказания и Люис се съобрази с тяхното виждане.“

Точно по обратния начин обаче видя нещата Рос Браун. Шефът на екипа на Мерцедес оцени представянето на Шумахер като изключително. Той не виждал нищо неправилно в карането на германецът, но призна за предупреждението отправено от рейсконтрола.

„Михаел направи фантастично състезание“, радваше се Браун след края на надпреварата. „Знаехме че не разполагаме с най-бързата кола, но на практика видяхме всичко, което така или иначе знаем за Шумахер.

От ФИА наблюдаваха внимателно борбата между двамата и ни казаха да бъдем внимателни. Балансът на Михаел между състезаване и пристъпване на границата бе изключителен. Смятам, че състезанието бе прекрасно и само може да е от полза за целия спорт.“

Изказванията на самият Хамилтън след състезанието също бяха много интересни.

„Борбата помежду ни бе наистина интересна“, подсмихваше се Хамилтън. „Беше истинско предизвикателство да го изпреваря. Той бе изключително бърз на правите, където аз не бях толкова бърз и това ми пречеше да направя решителната маневра. Дори когато използвах DRS той оставаше по-бърз.

Ако трябва да съм честен, това не е най-добрият резултат за нас. Стартирах втори, аз завърших две места назад, определено не съм много щастлив от този факт.“