Начало Избрани Макларън: Отправяме се към Джеда с променена нагласа и повече решителност

Макларън: Отправяме се към Джеда с променена нагласа и повече решителност

593
0
Макларън MCL60
снимка, Макларън

Макларън се отправя към втория състезателен уикенд за сезон 2023 в F1. Британският отбор се надява да се върне в правия път и да спечели точки след като претърпя сериозна издънка в първия старт за годината в Бахрейн.

Макларън преживя истински кошмар в уикенда на пистата Сахир. Базираният в Уокинг отбор си тръгна с нула точки от нощната надпревара след като се сблъска с редица технически проблеми. Първо Оскар Пиастри получи повреда в електрониката, която го принуди да се прибере в гаража след само 13 тура. После Ландо Норис имаше проблеми с пневматичното налягане на двигателя в неговия болид. Следователно пилотът на Макларън трябва да спира в бокса на всеки 10 тура и финишира с изоставане от 2 обиколки спрямо победителя Макс Верстапен с Ред Бул

Въпреки разочарованието в Бахрейн, шефът на Макларън Андреа Стела заяви, че е имало и някои положителни моменти в състезанието.  Норис показа прилично темпо на старта и изпревари в първата обиколка Естебан Окон. После той се справи и с изпревари Нико Хюлкенберг, преди да бъде изпреварен от Валтери Ботас. Въпреки проблемите той остана оптимист и дори се пошегува, че многобройните му спирания в бокса всъщност са послужили като добра тренировка за механиците на отбора в бъдещите състезания.

Пиастри също каза, че се е чувствал комфортно зад волана на MCL60. Пилотът на Макларън навакса две места в първата обиколка и се изкачи до 13-то място. След това новакът получи технически проблем и се оттегли.

Макларън няма нито една победа на пистата в Джеда. Британският отбор вкара и двата си болида в топ 10 по време на първото издание на състезанието през 2021 г. Миналата година Норис успя да финишира в зоната на точките, докато тогавашният му съотборник Даниел Рикиардо отпадна заради проблем в трансмисията.

Сега Норис се надява да запише първи точки за годината и да продължи положителната се серия в Джеда

„Хубаво е да се върна на пистата в Джеда. Скоростта тук е страхотна. Лично аз обичам уличните трасета, така че с нетърпение очаквам да изляза на това трасе. Миналата година постигнах приличен резултат тук. В предишния старт показахме, че имаме добро състезателно темпо. Затова вярвам, че класирането в зоната на точките е много възможно. Разбира се, това ще се случи само ако извлечем възможно най-много скорост от автомобила“, сподели Норис.

„Екипът работи неуморно, за да научи всички важни неща от Бахрейн и да направи промени в болида. Надявам се да имаме по-добър уикенд на пистата в Саудитска Арабия. Знаем, че има много работа, за да стигнем до желаното място. Аз вярвам на екипа и знам, че те правят всичко възможно, за да бъдем по-добри на трасето. Нека да излезем и да дадем всичко от себе си този уикенд“, добави пилотът на Макларън.

Съотборникът на Норис Оскар Пиастри има прекрасни спомени от участието си в Джеда през 2021 г. Състезателят на Макларън спечели и двете състезания в F2 и малко след това стана шампион. Миналата година той не кара на тази писта след като бе в ролята на резервен пилот на Алпин.

„Очаквам с нетърпение да карам на пистата в Джеда. Вече съм се състезавал тук в F2, така че имам известен опит с бързата природа на пистата. Сега съм развълнуван да изляза тук с автомобил от F1. Джеда има някои страхотни характеристики, сред които са бързите завои, които са един след друг. Сега за първи път ще карам на улична писта с болид от F1, което ме кара да се вълнувам още повече“, заяви Пиастри.

„Резултатът от миналия старт беше разочароващ, тъй като бе първото ми състезание в F1. Въпреки този факт, аз научих много полезни неща. Сега е важно всички да държим главите си високо вдигнати. Знам, че Макларън работи изключително усилено, за да се върне към ситуацията от Бахрейн и да направи възможно най-добрия автомобил за мен и Ландо. Ще продължим да напредваме като екип. Убеден съм, че рано или късно ще стигнем до мястото, което искаме да постигнем“, каза още състезателят на Макларън.

Шефът на Макларън Андреа Стела също сподели какво очаква в предстоящата Гран при на Саудитска Арабия. Това ще бъде едва втори старт откакто италианецът застана начело на тима от Уокинг

„Джеда е бърза и широка писта с някои интересни елементи, които представляват добро предизвикателство за пилотите. Сега трасето е малко по-различно спрямо това през 2022 г. Със задоволство отбелязвам, че са направени промени, които са в отговор на някои от изразените опасения за безопасността. Затова сега организаторите на събитието осигуриха по-добра видимост за водачите и по-гладки бордюри“, каза Стела.

„Отправяме се към Джеда с променена нагласа и повече решителност. Целта ни е да се класиране в точките. Вярвам, че това беше възможно в Бахрейн, стига да нямахме проблеми с надеждността. През изминалата седмица Макларън и Мерцедес HPP направиха много анализи, за да се гарантира, че проблемите са решени. Знаем, че имаме още много работа за вършене. Екипът в Уокинг, както и този на пистата е напълно фокусиран върху развитието и е готов да се бори в Саудитска Арабия“, добави директорът на Макларън.