Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Макларън подкрепят въвеждането на 4-цилиндрови мотори

Макларън подкрепят въвеждането на 4-цилиндрови мотори

39
0

Вчера от Макларън обявиха, че те, за разлика от Ферари, ще са доволни от въвеждането на 4-цилиндрови двигатели във Ф1 от 2013-та година.

Според слуховете, повечето отбори подкрепят идеята сегашните 2,4-литрови V8 мотори да бъдат заменени от 1,6-литрови турбомотори с по 4 цилиндъра, но според Ферари по-добрият вариант би било да се премине към 1,8-литрови атмосферни V6 агрегати, тъй като в този случай ще е нужно просто да се премахнат 2 цилиндъра от сегашната конфигурация.

Според шефа на отдела за двигателите в Скудерията – Лука Марморини, няма достатъчно време до 2013-та година, за да се създаде един изцяло нов двигател, който същевременно да бъде и достатъчно надежден (правилата ще позволяват всеки пилот да има по максимум 4 мотора на година).

Според Марморини един нов турбомотор ще изисква и изцяло ревизирано шаси, а това разбира се отново иска време и разработки.

Но шеф-инженерът на Макларън – Тим Гос, пък заяви, че британският тим подкрепя напълно новите правила.

„Мисля, че за Формула 1 е най-правилно да покаже високи технологии при двигателите, които ще спомагат за икономията на гориво.

Ако решенията се взимат бързо, а аз мисля, че всички смятат да завършат проекта си колкото може по-бързо, тогава ще имаме време.

Във ФИА работят много и съм сигурен, че нещата ще бъдат решени сравнително бързо“, заяви Гос по време на телеконференция на Водафон.