Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Макларън постигнаха целта си – да са първият екип на грида с...

Макларън постигнаха целта си – да са първият екип на грида с гуми медиум

45
0
Серхио Перес

Целта на Макларън в квалификацията за Гран при на Китай бе да са първият екип на грида с твърдите гуми и отборът го постигна.

Дженсън Бътън направи тур за над 2 минути в края на Q3 с медиум и се нареди осми на стартовата решетка. Със софт той даде седми времена в Q1 и Q2, а в края на сесията звучеше доволен от постигнатото.

Целта ни бе да сме първи с медиум на грида, дори това да означаваше 10-то място. Това бе най-доброто, което можехме да сторим с наличното оборудване. Мисля обаче, че би трябвало да сме щастливи от представянето си в квалификацията: нямаме скоростта на колите най-отпред, но седмо време в Q2 е доста удовлетворяващо – коментира той. – Момчетата пред мен ще стартират с използван софт. Мисля, че меките гуми ще са със сериозен грейнинг, както видяхме във вчерашните тренировки, така че ще е особено интересна надпревара. Първите 10 обиколки утре ще са изпълнени са със събития. Ако стартирам както трябва, се надявам да намеря чиста писта и ще видим какво ще стане.

Трудният уикенд за съотборника му Серхио Перес продължава. Мексиканецът смяташе, че определено е трябвало да бъде в Q3 днес, но не се е справил с бързия тур в Q2.

– Това беше разочароващо. Не загрях както трябва гумите преди квалификационната обиколка и не успях да направя достатъчно добър тур. Поведението на гумите ще е сложно и непредсказуемо за всички утре. Ще е трудна надпревара и много ще зависи от стратегията. Имам страхотен екип зад гърба си и знам, че те ще свършат фантастична работа, за да ми дадат възможно най-добрата стратегия. Определено сме в състояние да се справим и да вземем точки – добави Перес.

Шефът на екипа Мартин Уитмарш определи квалификацията като „безкрайно интересна – по много причини“.

– Дженсън кара прекрасно и в трите сегмента: седмите му времена в Q1 и Q2 показват, че в болида има потенциал и че можем да намалим разликата спрямо лидерите. Той спокойно се класира за Q3 и направи дисциплинирана обиколка с оглед стратегията за състезанието. Вярваме, че изборът ни на гуми може да е решаващ. Серхио нямаше късмет и изтърва Q3, но той е фантастичен и отдаден състезател – сигурен съм, че ще даде всичко, за да вземе точки утре – каза още Уитмарш.