Начало Избрани Макларън потвърди участията в F1 на Палу и О’Уорд

Макларън потвърди участията в F1 на Палу и О’Уорд

753
0
Алекс Палу и Пато О'Уорд, Макларън
Алекс Палу и Пато О'Уорд, снимка Макларън

Макларън потвърди участията в F1 на Алекс Палу и Пато О’Уорд. Пилотите от Индикар ще бъдат зад волана на настоящия автомобил на британския отбор MCL36 в общо две петъчни тренировки.

Палу ще участва в първата петъчна тренировка за Гран при на САЩ. Испанецът ще управлява автомобила на Даниел Рикиардо в едночасовата сесия на пистата в Тексас. О’Уорд пък ще кара болида на Ландо Норис в началната тренировка за Гран при на Абу Даби на пистата Яс Марина.

Тези участия следват тестовете на Палу и О’Уорд с миналогодишния автомобил MCL35M. Така Макларън ще изпълнява изискванията на спортния правилник и да предоставят един от своите болиди на млади пилоти.

„Радваме се, че даваме възможност на Алекс и Пато да участват в свободните тренировки с болид на Макларън. С оглед на големите успехи на Алекс в Индикар, за отбора ще бъде полезно да получи обратна връзка от него за автомобила. От нашата страна ние ще продължим да го оценяваме като пилот“, сподели Андреас Зайдл.

„Алекс и Пато впечатлиха с последните си тестове в Барселона и Австрия. Ние сме развълнувани да им предложим да пробват MCL36. Това е чудесен шанс за тях да покажат уменията си на световната сцена на F1, където фокусът ще бъде върху подготовката на отбора за състезателния уикенд, а не върху максималните времена за обиколка“, добави шефът на Макларън.

О’Уорд e една от мега звездите в Индикар. Мексиканецът е част от подразделението на Макларън в американските серии от 2020 г. До момента той има спечелени 4 победи и 14 подиума. В края на май О’Уорд подписа ново многогодишно споразумение с Макларън. В края на миналата година 23-годишният състезател участва в тестовете за млади пилоти на пистата Яс Марина.

„Нямам търпение да изляза на пистата в Абу Даби. Развих се като пилот и много се забавлявах с тима при тестовете на миналогодишния автомобил с отбора. Сигурен съм, че ще бъде страхотно преживяване да карам новия болид MCL36“, каза О’Уорд.

Палу също е доказал таланта и скоростта си след като спечели титлата в Индикар през 2021 г. Испанецът има записани 4 успеха и 14 подиума. Въпреки интереса към него от страна на Макларън, Палу остава в Чип Ганаси Рейсинг до края на следващата година. Все пак той получи разрешение да прави тестове с Макларън.

„Толкова съм развълнуван, че ще дебютирам в уикенда от F1. Страхотно е да карам в САЩ пред фенове, които може би са ме виждали да се състезавам в Индикар“, обясни Палу.

„Нямам търпение да изпробвам автомобила MCL36, след като направих няколко теста с MCL35M. Вярвам, че ще помогна на отбора в подготовката му за Гран при на САЩ 2022“, добави испанецът.