Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Макларън преговаря с Рикиардо да откупи договора му, за да освободи кокпит...

Макларън преговаря с Рикиардо да откупи договора му, за да освободи кокпит за Пиастри

5911
0
Даниел Рикиардо
Даниел Рикиардо; снимка: Макларън

Тимът на Макларън преговаря с Даниел Рикиардо да откупи остатъка от договора му, който е до края на 2023 г. и да му намери място в друг F1 отбор. Поредната информация, свързана с трансферите за следващия сезон, хвърля малко светлина върху случващото се с 33-годишния австралиец.

Досега неофициално бе съобщено, че Оскар Пиастри е сключил договор с Макларън. Твърди се, че споразумението дори е бил записано от борда, регистриращ контрактите на пилотите във Формула 1. Това би означавало, че няма конфликт с друго споразумение, каквото претендират, че имат от Алпин. Същевременно не бе уточнено какъв договор точно е сключил Пиастри. Клаузата за прекратяване контракта на Рикиардо може да бъде активирана от пилота, тоест отборът някак трябва да се разбере с него. Ако Даниел категорично откаже да си тръгне, то тогава Пиастри вероятно би получил някаква роля като тест и развоен пилот на екипа от Уокинг.

От Макларън се споразумели с Пиастри преди Фернандо Алонсо да обяви, че от догодина ще кара за Астън Мартин. Следващата стъпка е да му освободят кокпит.

В Уокинг преговаряли с Рикиардо относно финансовите условия. Смята се, че заплатата на Даниел за догодина е 21 милиона долара. От ръководения от Андреас Зайдл тим искали също така да съдействат на Рикиардо да си намери място в друг F1 екип

Идеалният вариант би бил директна размяна с Алпин. Засега не е ясно обаче дали френският отбор ще настоява, че има действащ договор с Пиастри.

Връзката на Оскар Пиастри с Макларън най-вероятно е станала посредством Марк Уебър. Той е мениджър на младежа и е в чудесни отношения със Зайдл от времето, когато немският инженер оглавяваше тима на Порше в шампионата за състезания за издръжливост.