Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Пиастри: Това съобщение е направено без съгласието ми, няма да карам за...

Пиастри: Това съобщение е направено без съгласието ми, няма да карам за Алпин догодина

5471
0
Оскар Пиастри
Оскар Пиастри; снимка: Алпин

Алпин побърза да обяви, че Оскар Пиастри ще е титуляр в отбора от Формула 1 за сезон 2023. В официалното съобщение обаче нямаше цитат от самия пилот. Мениджърът му Марк Уебър пък е в Австралия и в момента, когато тимът оповести новината и както се изразиха неколцина наблюдатели, „вероятно спеше“. След това пилотът публикува в социалните мрежи съобщение, в което опровергава съобщеното от Алпин.

„Разбирам, че без моето съгласие от Алпин F1 са пуснали прес рилийс този следобед, в който съобщават, че ще карам за тях догодина“, заяви Пиастри. „Това не е вярно и аз не съм подписвал договор с Алпин за 2023 г. Няма да карам за Алпин догодина.“

Ситуацията на пазара на пилоти във Формула 1 се превърна в истински хаос от понеделник насам. Вчера Астън Мартин хвърли истинска бомба, обявявайки, че Фернандо Алонсо ще кара за тима от догодина. В неделя вечер след Гран при на Унгария двукратният световен шампион казал на шефа на Алпин в F1 Отмар Шафнауер да не се притеснява.

„Фернандо ми заяви в неделя след състезанието: „Не се притеснявай. Още нищо не съм подписал.“ Всъщност бяхме на път да подпишем. Адвокатите чоплеха последните подробности“, заяви Шафнауер.

Впоследствие стана известно, че Пиастри съвсем не е толкова сигурен пилот на Алпин, колкото се смяташе. От френския екип му били обещали да е титуляр във Формула 1 догодина, но не задължително с тях. Само че Оскар и Марк Уебър, който му е ментор отдавна и мениджър малко по-отскоро, не искал младият австралиец да кара за Уилямс, и то вероятно за две години. През последните дни дори се заговори, че Уебър е подписал писмо за намерения с Макларън. От известно време се твърдеше, че бившият F1 пилот иска подопечният му сънародник да стане част от тима от Уокинг. От Макларън коментираха полуофициално, че не биха искали да вземат пилот под наем.

Нещата биха се променили ако Даниел Рикиардо си тръгне от Уокинг. Говори се, че след новината за Алонсо доста пилоти са се обадили на Отмар Шафнауер. И един от тях бил Рикиардо

Ситуацията е особено интересна – трима австралийци станаха основните действащи лица на пазара на пилоти, след като големият удар на Астън Мартин бе оповестен официално. В някакъв момент неминуемо ще се намесят адвокатите. Те ще трябва да определят чий договори точно важат в тази ситуация.