Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Макларън привлече в редиците си победител в Льо Ман

Макларън привлече в редиците си победител в Льо Ман

674
0
Рио Хиракава, Макларън
Рио Хиракава, снимка Макларън

Макларън привлече в редиците си Рио Хиракава. Японският състезател и победител в 24-те часа на Льо Ман ще бъде един от тестовите и резервни пилоти на британския тим през 2024 г. Хиракава също така ще работи и в симулатора на Макларън в Уокинг.

Визитката на Хиркава е доста богата. 29-годишният състезател има немалко успехи в Супер GT и Супер Формула. Понастоящем той е част от заводския отбор на Тойота в световния шампионат за издръжливост (WEC). Японецът замени сънародника си Казуки Накаджима

Хиракава спечели миналогодишното издание на 24-те часа на Льо Ман заедно. Там той си партнира с двама бивши пилоти от F1- Себастиен Буеми и Брендън Хартли. Освен това японецът стана световен шампион в първата си кампания с Тойота и триумфира в домашната си надпревара на пистата Фуджи.

Тази година Хиракава също е претендент за световната титла. Неговият екипаж спечели надпреварата в Портимао и финишира втори в Себринг, Спа, Льо Ман и Фуджи.

Хиракава става част от програмата за развитие на пилоти на Макларън. Японецът ще подпомага екипа от Уокинг в симулатора и ще провежда тестова програма с автомобила от 2021 г. MCL35M. Той ще съвместява тестовете в F1 с настоящото си участие с Тойота в категорията на хиперавтомобилите.

„Щастлив съм, че се присъединих към екипа на Макларън като резервен пилот“, заяви Хиракава. „Вълнуваща перспектива е да работя с толкова уважаван екип. Благодарен съм на Зак [Браун] и Андреа [Стела] за предоставената ми възможност. Вече се запознах с екипа и се запознах със симулатора в Уокинг. Това което ми позволи да започна работа. Сега съм напълно подготвен и фокусиран за остатъка от 2023 г.“

„Благодарен съм на [Тойота], че ми позволи да работя като пилот за двата отбора. Втората благодарност е към господин Моризо [председателя на Тойота Акио Тойода], който ме подкрепя като пилот“, добави Рио Хиракава.

„Радвам се да приветствам Рио в като резервен пилот на Макларън Рейсинг Формула 1. Така ние ще подсилим още повече нашия нарастващ резерв от поддържащи пилоти“, каза Андреа Стела.

„Благодарни сме на Тойота за съвместната работа. Тя позволи на Рио да поеме новата роля наред с пилотските си задължения. Той има впечатляващ опит на пистата, като е печелил 24-те часа на Льо Ман и световния шампионат за издръжливост на ФИА.“

„Очакваме с нетърпение да работим в тясно сътрудничество с Хиракава, който вече прекара известно време на симулатора в Уокинг. Богатият му опит ще бъде от полза за отбора в редица области, тъй като той се присъединява към нашата силна стабилна група от пилоти“, каза още директорът на Макларън.