Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Макларън признаха, че изостават; Ред Бул не ги изключват от битката

Макларън признаха, че изостават; Ред Бул не ги изключват от битката

65
0
Дженсън Бътън

Екипът на Макларън изостана като темпо в петъчните свободни тренировки за Гран при на Австралия от съперниците си Ред Бул, Мерцедес, Ферари и Лотус. Пилотите на екипа Дженсън Бътън и Серхио Перес се бореха с колите си през трите часа подготовка за неделния старт.

Англичанинът сподели, че балансът на МР4-28 не е лош, но му липсва прилепяне, както и че колата е прекалено нервна на места по трасето. Поведението бе идентично и с двата типа гуми (медиум и суперсофт). След това спортният директор на тима от Уокинг Сам Майкъл призна, че отборът не се намира в желаната ситуация:

Определено не сме в позицията, в която ни се иска да бъдем. Направихме доста промени по автомобила през зимата и все още вярваме, че те ще ни се отплатят в течение на сезона. Но не всичко е оптимизирано в области, в които всичко бе напаснато доскоро. Нещата се получават от натрупването на знания. Така че имаме работа по колите. Но сезонът е дълъг.

Макларън се презастраховаха с подобно твърдение още преди началото на първия състезателен уикенд за 2013 г., но все пак изоставането им се приема като изненада. Предположенията са, че тимът все още не се справя съвсем добре с новото си пулрод предно окачване, по-висок нос и т.н. Бътън обясни по време на предсезонните тестове, че болидът му ту върви перфектно, ту не съвсем, а причините не бяха ясни. Почти същото бе положението и на Албърт парк днес, където шефът на тима Мартин Уитмарш призна, че екипът се бори за по-добро прилепяне.

– Намерението ни бе да имаме автомобил, с който да можем да спечелим, още тук, в Мелбърн. Но дори да не е така, поне имаме сериозен потенциал за развитие през сезона – продължи Майкъл. – Реалното темпо няма да знаем до края на състезателния уикенд. В тренировките не правим нещо повече от това, което вършим по време на тестове. В момента не разполагаме с достатъчно информация, но ще имаме данни след квалификацията и състезанието.

В същото време шампионите от последните три сезона Ред Бул отказаха да изключат Макларън от сметките за битката в шампионата.

– Те имаха много добър автомобил миналия сезон. През голяма част от състезателната година без съмнение бяха с най-бързия болид. При това положение са наясно с причините, поради които са избрали пътя си на развитие. Едва в края на сега стартиращия сезон ще е ясно дали решението им е било правилно или не – коментира шефът на Ред Бул в F1 Кристиан Хорнер.