Начало ТОП Макларън призова Норис да не бъде толкова самокритичен

Макларън призова Норис да не бъде толкова самокритичен

1094
0
Ландо Норис
Ландо Норис; снимка: Макларън

Макларън призова Ландо Норис да не бъде толкова самокритичен. Отборът от Уокинг търси начини, чрез които да увеличи подкрепата си към британеца да му помогне да намали склонността му да отправя критики към себе си след дадена грешка на пистата.

Норис записа най-добрия сезон в кариерата си през 2023 г. 24-годишният състезател завърши на шесто място в крайното класиране и спечели 206 точки. Това е с 85 повече от актива, който записа миналата година

Норис записа общо 7 подиума през изминалата кампания. Така той се качи повече пъти на почетната стълбичка отколкото го бе сторил през 2020, 2021 и 2022. Макар да спечели повече подиуми, пилотът на Макларън все още не е записал успех в състезание.

Британецът е един от най-самокритичните състезатели в световния шампионат. По време на квалификацията в Абу Даби той допусна грешка, заради която загуби ценно време и възможност да се класира по-напред на грида. Норис също така бе недоволен от представянето си в квалификациите в Остин и Мексико Сити.

Острата самокритика на Норис накара шефа Андреа Стела да обмисли начини, по които отборът може да подкрепи по-добре пилота си в бъдеще. Италианецът предложи антураж или изграждането на мрежа за подкрепа. Друг вариант е Стела да убеди Норис да се съсредоточи върху постоянството, а не върху съвършенството.

„Става въпрос за това как преценяваш ситуациите, как говориш за тях и как тълкуваш себе си“, сподели Стела.

„Тази ситуация със сигурност заслужава внимание. Как можем просто понякога да приемем, че 99.9% във всяка обиколка е достатъчно? Срещу какво се изправяте? Трябва да натискате на 100% или да залагате на повече постоянство“, продължи директорът на Макларън.  „Когато разглеждате възможностите с пилотите на това ниво, вие го правите като група. Погледнете в тениса. Тези играчи винаги имат антураж около себе си, който трябва да подкрепи това невероятно представяне, за да могат играчите действително да постигнат най-доброто от своя потенциал.“

Модернизациите в колата на Макларън по в средата на сезона безспорно издигнаха отбора нагоре в подреждането. От друга страна, новостите може да са довели и до няколко странности в управлението, които може да са допринесли за грешките на Норис. Стела обаче е убеден, че Норис просто е „твърде суров“ към себе си

„Разбира се, дори начинът, по който той се отнася към собственото си представяне, заслужава внимание. Според мен Норис изглежда много суров към себе си“, каза Стела.

„Понякога трябва да се съсредоточим върху положителните неща. Има доста позитиви и трябва да сме сигурни, че се вглеждаме в това. В същото време трябва да бъдат функционални по някакъв начин. Така ще можеш да се представяш добре, а не просто да се самонаказваш.“

Друг фактор за грешките на Норис е неговият съотборник- Оскар Пиастри. Младият австралиец се представя много силно през втората половина на кампанията. Пиастри дори победи Норис в някои квалификации и състезания.

„Тъй като имаш конкурентен съотборник, виждаш как можеш да се движиш по-бързо на някои места“, обясни ръководителят на Макларън.

„Трябва да сме сигурни, че подкрепяме нашите пилоти и извличаме потенциала им. Това е нещо като непрекъснато усъвършенстване. Наистина трябва да използваш цялата информация, включително да разглеждаш тенденциите по време на квалификацията, като например какво се случва, особено когато направим грешка и при какви обстоятелства сме я направили?“

„Има ли нещо, което може да се подобри технически. Има ли нещо, което може да се подобри от човешка страна? Определено знаем, че когато съотборникът е силен, вторият елемент [грешките] има тенденция да бъде по-чест. Затова определено трябва да се помисли по този въпрос“, завърши Андреа Стела.