Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Макларън продава технологично си подразделение Аплай Технолоджи

Макларън продава технологично си подразделение Аплай Технолоджи

1483
0
McLaren, Woking
McLaren, Woking

Макларън Груп продава поделението си Аплай Технолоджи, „за да се съсредоточи върху производството на суперколи и елитния моторен спорт“. Подразделението разработва изключителни продукти като стандартните ECU за всички болиди във Формула 1. Батериите за всички автомобили във Формула Е също са техен продукт след въвеждането на второто поколение коли през 2018 г. Има и десетки други разработки и системи, като супер велосипеди и екипи. Купувач е инвестиционната група „Грейбул”. Тя ще запази сегашния ръководен екип. Работата ще продължи на територията на технологичния център на Маклалън в  Уокинг, Сърей, Великобритания.

Това е поредната стъпка в преструктурирането на компанията, както и във финансовото й оздравяване, след продажбата на много дялове и активи на различни нови съдружници.

Подробен материал по темата може да намерите в последния брой 249 на списание ClubS1. 

Сделката с „Грейбул” бе определена от председателя  на Макларън Груп Пол Уолш като „последната от поредицата проактивни стъпки за изграждане на по-фокусирана и печеливша група“.

McLaren, Woking
McLaren Applied Technologies technician works on electronic components at the McLaren Technology Centre

Екипът във Формула 1, който е част от състезателната дивизия, подобрява позициите си в последните сезони, но беше заплашен от сериозна липса на финансиране преди направените промени в цялата група през последната година. Те, според Уолш целят „проектите в автомобилния спорт да заемат по-централно място“. Не случайно ще бъдат разширени с участие в серията Extreme E. С новите свежи средства те ще бъдат по-добре подкрепени от по-устойчива капиталова структура“.

Изпълнителният директор на Макларън Технолоджи Антъни Мъри заяви: „Щастливи сме да осигурим инвестицията, която ще подкрепи стратегическото ни намерение да останем пионери и да имаме по-добро бъдеще.  Така ще използваме нашите познания в електрификацията, телеметрията, контрола, анализа. Оставаме фокусирани и отдадени на съществуващите ни клиенти и сегменти на пазара в мотоспорта, автомобилния и обществения транспорт. Тази допълнителна инвестиция ще гарантира, че можем да осигурим дългосрочна стабилност и допълнително финансиране за разработване на водещи на пазара иновации за нашите клиенти.“