Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Макларън с принос за олимпийската титла от Сочи на Елизабет Ярнолд

Макларън с принос за олимпийската титла от Сочи на Елизабет Ярнолд

91
0
ски,Ферари

Елизабет Ярнолд донесе първия златен медал на Великобритания в провеждащите се в Сочи Зимни олимпийски игри. Успехът й се дължи на подготовката й, но и отбор от Формула 1 в него – шейничката, с която тя се състезава в дамския скелетон, е дело на двама инженери от Макларън.

Тимът от Уокинг развива през последните години различни сфери на дейност. Компанията Макларън Аплайд Технолъджис работи и с някои от британските олимпийци. Инженерите Рейчъл Блекбърн и Джейм Рош са създали шейничката на Ярнолд, наследила на олимпийския връх своята сънародничка Ейми Уилямс. Тя е поредният пример за сътрудничеството на тима с атлети от различни дисциплини – на летните игри в Лондон през 2012-та общата работа спомогна за спечелването на 20 медала в колоезденето, гребането, яхтинга, канутата и т.н.

Приложихме строго научен подход при конструирането на шейничката – обясни Рош пред британския вестник Телеграф. – Монтирахме куп сензори на различни шейни, събрахме и анализирахме огромно количество информация, за да създадем ефективен компютърен модел и едва след това решихме какво работи и какво може да се подобри в реалния уред. Установихме например, че има възможност шейничката да се адаптира към индивидуални атлет, както и да се конфигурира спрямо конкретно трасе. Подходът във Формула 1 винаги е бил такъв: да се обмисли всеки детайл, като след това дори малките промени правят колата по-добра.

Макларън имат участие в работата на екипа по бобслей, но влиянието им вероятно ще се усети по-нататък в състезанията на дисциплината. Подробности за дейността им в тази област може да намерите в новия брой на списание ClubS1 (168).

Ферари също участват по този своеобразен начин в Олимпиадата – посредством работа с италианския олимпийски комитет. Досега резултатът при тях е сребърен и бронзов медал на Кристоф Инерхофер (в спускането и суперкомбинацията на алпийските ски), бронз за Армин Цьогелер в спускането с шейни, както и сребро и бронз на Ариана Фонтана в шорттрека (на 500 и 1500 метра).