Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Макларън съди Палу за $23 млн.

Макларън съди Палу за $23 млн.

736
0
Алекс Палу
Алекс Палу; снимка: Индикар

Макларън Рейсинг съди Алекс Палу за приблизително 23 милиона долара. Информацията бе оповестена от Асошейтед Прес. Компанията от Уокинг заведе дело във Великобритания срещу испанския пилот, който отказа да изпълни уговорката си със Зак Браун и да се състезава за екипа му в Индикар. Споразумението включваше и работа с Макларън във Формула 1.

Сумата, за която е заведено делото, се състои от няколко компонента. Част от нея е изчислена като загуба от нереализирани спонсорски сделки, които щели да се осъществят с присъединяването на Палу към Макларън. Пресметнати са разходите за пилота като резервен състезател на F1 екипа, както и тези за програмата му, насочена към евентуално влизане в Гран при.

Включени са също така парите, изплатени на Палу като аванс от заплатата му за 2024 г. Първоначалната информация бе, че те възлизат на милиони, но всъщност са $400 000

Не са включени съдебните разходи, направени от Макларън покрай миналогодишната разправия с Ганаси Рейсинг за услугите на Палу.

Според представени пред съда документи адвокатите на пилота твърдят, че на Палу е било обещано титулярно място във Формула 1. Тъй като обаче е станало ясно, че няма да получи такова, то той е прекъснал връзката с екипа от Уокинг. От там са категорични, че първото изявление не е вярно.

От Макларън претендират, че Палу е подписал два договора с тях. Единият е за резервен пилот на F1 тима. Другият – да стане състезател на Ероу Макларън в Индикар, което да съвместява със задълженията на резервен Гран при пилот.

Според компанията от Уокинг загубите на спонсорски приходи, които щели да се осъществят при присъединяване на Палу към тима, възлизат на $15,5 млн. Тестовата програма за 26-годишния испанец им струвала $3,5 млн.

Всичко това остана без официален коментар от която и да е от страните. Алекс Палу спечели наскоро втора титла в Индикар. Чип Ганаси заяви в началото на септември, че испанецът ще продължи да кара за тима му в американския шампионат за едноместни състезателни автомобили.