Начало Избрани Макларън ще използва специална разцветка в Монако и Барселона

Макларън ще използва специална разцветка в Монако и Барселона

762
0
Макларън MCL60
снимка, Макларън

Макларън показа специалната разцветка на MCL60, която ще използва по време на състезателните уикенди в Монако и Барселона. Отборът от Уокинг продължава честването на 60-тата годишнина от своето основаване, подчертавайки успеха си в така наречената „Тройна корона.“

Новата ливрея на MCL60 е смесицата от цвят папая, бяло и черно. Тя е вдъхновена от историческите победи на Макларън в състезания, които съставляват „Тройната корона“ в моторните спортове – Индианаполис 500, Гран при на Монако и 24 часа на Льо Ман

Елементите на трицветната цветова схема на MCL60 са в чест на няколко победи. Първата е тази на Джони Ръдърфорд в Индианаполис 500 през 1974 г. Тук се включва още победата на Ален Прост в Монако през 1984-та, както и на триумфа на автомобила Макларън F1 GTR в Льо Ман през 1995 г.

Макларън е успешният конструктор в Монако. Британският отбор има 15 победи от 1984 г. насам. Последният успех на за Макларън по улиците на Монте Карло бе спечелен от Люис Хамилтън през сезон 2008. Тук са печелили още Дейвид Култард и световните шампиони Аертон Сена и Мика Хакинен.

Макларън печели 24 часа на Льо Ман с незаводски автомобил. Въпреки това той е бил управляван от екип, включващ служители на екипа. Неговата специална черна окраска се намира в първата третина на специалната ливрея, която сега украсява MCL60, както и над носа и предните крила.

Централната част на автомобилите е временно бяла в знак на признание за успеха на Прост. Това може да се забележи и в задната част на специалната ливрея, където тази зона наподобява цветовата схема „Марлборо.“ Цигареният гигант беше титулярен спонсор на екипа в продължение на повече от 20 години.

Разбира се, Макларън избягва всякаква връзка с бившия спонсор, тъй като спонсорството на тютюневи изделия е забранено в F1. Затова задните крила на MCL60 са боядисани в същия оранжев цвят на папая. Той се използваше в болида на Ръдърфорд и е в основата на типичната модерна разцветка на екипа

„След като постигнахме най-голямото постижение в моторните спортове и завършихме Тройната корона, сме горди да отпразнуваме богатата история на Макларън Рейсинг със специална ливрея за Гран при на Монако 2023“, сподели CEO-то на Макларън Зак Браун.

„В унисон с честванията на 60-годишнината ни и в чест на наследството на Брус Макларън, уникалната ливрея отдава почит на трите победи, които формират отличието „Тройна корона.“

„За мен е привилегия да участвам в празненствата по случай 60-годишнината на Макларън Рейсинг. Радвам, че можем да обединим три емблематични разцветки на Макларън, печелили състезания. Сигурен съм, че това ще бъде специален момент за целия екип“, допълни Ландо Норис. Младият британец записа последния подиум за тима в Монако преди две години.

„Макларън има впечатляващ рекорд в Монте Карло. За мен лично бе огромна чест да се кача на подиума в състезанието през 2021 г. Ще се състезаваме усилено със страхотно изглеждащ автомобил, за да отпразнуваме невероятното наследство на Брус и отбора“, добави пилотът на Макларън.

Съотборникът на Норис Оскар Пиастри призна, че много харесва разцветката на MCL60. Според него тя е комбинация от естетика и история

„Ливреята на „Тройната корона“ изглежда наистина невероятно. Не мога да си представя по-добър начин да изживея първата си Гран при на Монако като пилот от F1 с Макларън“, каза Пиастри.

„Брус Макларън е победител в Монте Карло през 1962-ра, докато отборът има богата история в тази надпревара. Ще се чувствам изключително горд да се наредя на стартовата решетка с MCL60, носещ същите цветове като трите състезателни автомобила, спечелили „Тройната корона“, добави австралийският състезател.

Този уикенд Макларън ще участва и в Индианаполис 500. Екипът разчита на титулярните си пилоти Пато О’Уорд, Феликс Розенквист и Александър Роси, както и бразилският ветеран Тони Канаан.