Начало Избрани Макларън ще изпитва сериозни затруднения в първия старт от сезон 2023

Макларън ще изпитва сериозни затруднения в първия старт от сезон 2023

1060
0
Макларън MCL60 Ландо Норис
снимка, Майкъл Потс

Макларън очаква трудно начало на сезон 2023 в F1. Британският отбор изпитваше огромни затруднения по време на тридневните тестове в Бахрейн. Това поставя под въпрос очакванията на екипа за по-силно начало на тазгодишната кампания в сравнение с тази през 2022 г.

Още в началото на изпитанията в Бахрейн Зак Браун призна, че развитието на новия болид MCL60 не е оправдало очакванията на Макларън. Базираният в Уокинг тим загуби много време в последния ден на изпитанията заради проблеми с надеждността на предните крила на автомобила.

Макларън измина най-малко километри по време на трите дни предсезонни тестове на пистата Сахир. Британският отбор направи общо 312 обиколки или общо 1588 км. В сравнение Алфа Таури направи 456 тура, Уилямс беше с 439, а Ферари- 417. Положението за тима в събота бе наистина тежко. Тогава Пиастри записа 44 обиколки, а Норис- 37. В същото време Алекс Албон (Уилямс) направи 136 тура

„Последният ден от предсезонната подготовка беше предизвикателство. Имахме известен престой в бокса заради поправката на дребен проблем. с автомобила“, каза Андреа Стела.

„Не се притесняваме дали този проблем ще се появи по време на състезателния уикенд. Въпреки това той изискваше известно внимание в събота. Искаме да сме сигурни, че ще можем да изпълним възможно най-голяма част от плана ни по време изпитанията.“

„Въпреки тези малки неуспехи все пак успяхме да получим добра информация за автомобила в представителните нощни условия. Успяхме да видим, че сме направили някои стъпки по отношение на представянето на болида“, добави директорът на Макларън.

Норис е изглеждал видимо разочарован от неуспехите на новия болид на Макларън. 23-годишният състезател се надяваше, че това ще 2023 ще е годината, в която отборът ще направи пробив, позволяващ му да се бори за победи в състезанията.

„Това бяха приятни три дни в Бахрейн. На първо място е хубаво да се върна в автомобила. Второ, това беше голямо подобрение спрямо миналогодишния ни тест. Сега навъртяхме повече обиколки в сравнение с 2022-ра. Това ме кара да вярвам, че отборът е свършил добра работа“, коментира Норис.

„Знаем, че има няколко неща, които все още трябва да подобрим. Вярвам, че сме на добро място в началото на състезателната седмица. Събрахме много данни, които ще анализираме задълбочено преди тази седмица.“

Това ще бъде първият сезон на Норис като безспорен лидер на Макларън. Британецът ще си партнира с новобранеца Оскар Пиастри. Австралиецът все още се запознаваше с автомобила  MCL60. Пиастри се завъртя по време на последното си каране в събота. За щастие той бързо успя да се върне на пистата и да не се удари в предпазните ограждения

„Съботната сутрин не беше от най-спокойните, тъй като имахме няколко проблема с автомобила. Не направих толкова много обиколки, колкото ни се искаше, но въпреки това постигнах добри резултати“, каза Пиастри.

„Продължавам да се уча постоянно, което е добре. Смятам, че сме в прилична за тази седмица. Да, още няколко обиколки биха били прекрасни, но в крайна сметка не всичко се разви според очакванията ни.“

„Това бяха добри няколко дни на работа с отбора, стартирахме сезона, благодаря им за подкрепата. Чувствам, че сме на доста добро място и с нетърпение очаквам да изляза за първото си състезание в края на тази седмица“, завърши състезателят на Макларън.

Норис и Пиастри ще се появят отново на пистата по време на първата свободна тренировка за Гран при на Бахрейн в петък. Два дни по-късно двамата ще опитат да спечелят възможно повече точки и да не допуснат повторение на случилото се в преди година.