Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Малдонадо: Иска ми се пак да спечеля с Уилямс, но и да...

Малдонадо: Иска ми се пак да спечеля с Уилямс, но и да работя с други отбори

40
0
Пастор Малдонадо,Уилямс

Един от най-интересните моменти на сезон 2012 г. във Формула 1 бе победата на Пастор Малдонадо в Гран при на Испания. Тя бе наистина повратен момент за пилота (въпреки проблемите през по-голямата част от състезателната година) и той го потвърждава с отговора си на въпроса как се е променил животът му след първото място на Каталуния:

– Кардинално. Всички във Венецуела се радваха на успеха ми – тя бе невероятно събитие за сънародниците ми, които чакаха победа още от предходния сезон. Това е основният проблем в страните с не много голям опит във Формула 1 – на всички им се струваше, че ще печеля веднага след дебютния старт, както беше в GP2 – обясни Малдонадо в интервю за Моторспорт Магазин. – Никак не е лесно да обясниш колко голяма е разликата между тези шампионати и че да побеждаваш във Формула 1 е значително по-сложно. Но в крайна сметка всички са щастливи.

Основен спонсор на Малдонадо е венецуелската държавна петролна компания PDVSA, а за пилота се говори, че е близък с президента Уго Чавес. Самият Пастор има по-различно виждане за нещата:

– С президента сме просто познати – срещали сме се няколко пъти на официални мероприятия, в които са участвали и други спортисти, най-вече националните отбори по футбол и баскетбол. Аз лично се интересувам от развитието на родината си. Имам определени политически възгледи, поддържам различни решения. Но не съм свързан с политически кампании. Чавес просто ме подкрепя, това е всичко. PDVSA е държавна компания, принадлежаща на всички жители в страната ни, не на един човек и няма връзка с политиката.

Състезателят е убеден, че ще продължи да върви напред с екипа на Уилямс и вярва, че може да даде много на отбора. Според него победата му в Испания е доказала не само собствения му талант, но е демонстрирала, че възприеманите като пилоти, които си плащат за мястото, също могат да постигат чудесни резултати. Той се усъвършенства непрекъснато – както с помощта на Алекс Вурц (който е ментор на пилотите на Уилямс), така и самостоятелно:

– Старая се да разбирам по-добре аеродинамиката и механиката. Винаги съм се интересувал от тях. Търся нови методи за тренировка и правилно хранене – всичко, което би помогнало на спортната ми кариера. Иска ми се отново да спечеля с Уилямс, но и да работя с други отбори след това.