Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Топ тимовете предлагат малките екипи да правят повече аеро изследвания

Топ тимовете предлагат малките екипи да правят повече аеро изследвания

706
0
Формула 1, F1
снимка: Ред Бул Контент Пуул

Отборите и шефовете на Формула 1 ще се срещнат следващата седмица, за да обсъдят отново предложението за намаляване на бюджетния таван в спорта до $130 милиона долара. Ще обсъдят и някои интересни идеи от днес. Срещата им днес следобед приключи без споразумение, но всички страни я определиха като положителна и конструктивна, съобщи BBC.

Основната дискусия беше за изготвяне на план за определяне на максимален бюджет от $145 млн. през следващата година вместо приетите вече 150 и намаляване на $130 млн. през 2022-ра

Беше обсъдена и схема за аеродинамичните изследвания. Дадена е идея по-малко успешните екипи да получат по-големи възможности за изпитания. Тя бе предложена от топ отборите. Те я представиха като елегантен начин за изравняване на силите на принципа на драфта в американския футбол в САЩ. В Националната футболна лига отборите в долната част на подреждането получават първия избор на играчи, които идват от колежите всяка година.

Идеята е на завършилия на първо място в първенството отбор да бъде разрешено да направи най-малко аеродинамични изследвания през следващата година, а тимът, който е последен – най-много. Мерцедес, Ферари и Ред Бул предлагат всичко това да бъде обвързано с бюджетните тавани и така да им бъде позволено да харчат повече пари, но да правят по-малко изпитания в аеротръбите. Шефовете на останалите екипи и спортът обаче са отхвърлили предложението, предпочитайки еднократно ограничение за всички отбори. В същото време обаче са съгласни да се разгледа възможността за ограниченията в аеродинамичните проби.

Според анализаторите ще са необходими поне няколко седмици, за да се стигне до окончателно споразумение за ограничението на бюджетите

Липсата на състезания означава неизбежен спад на приходите в спорта. Те идват най-вече от домакинските такси, телевизионните права и спонсорството. По-малките приходи вече накараха тимовете да отложат въвеждането на новите правила за 2022 г. Всички се стремят да ограничат разходите.

Дискусиите и за самото разпределение на приходите от спорта между отборите са изключително остри, защото досегашните договори с допълнителни бонуси за няколко отбора изтичат.