Начало MotoGP News Марини начело след първите две тренировки за Гран при на Валенсия

Марини начело след първите две тренировки за Гран при на Валенсия

243
0
Лука Марини
Лука Марини, снимка Мишлен

Лука Марини завърши на първа позиция след края на първите две тренировки за Гран при на Валенсия. Уикендът на пистата Рикардо Тормо слага край на сезон 2022 в клас MotoGP. Пилотът на VR46 Дукати записа най-бързата обиколка за 1:30.217 мин. Втори на 0.105 сек. финишира Хорхе Мартин от тима на Прамак Дукати. Трети остана Джак Милър. Състезателят на Дукати остана на 0.128 сек. от времето на Марини.

Надпреварата във Валенсия ще сложи край на борбата за световната титла между Франческо Баная и Фабио Куартараро. Двамата състезатели ще дадат всичко от себе си, за да грабнат короната в MotoGP.

Пистата Рикардо Тормо посрещна MotoGP със сухо и слънчево време. Температурата на въздуха бе 19 градуса по Целзий, а тази на асфалта- 35.

Първи на пистата край Валенсия излезе Марк Маркес. Пилотът на Хонда ще опита да приключи кампанията с победа. Шесткратният световен шампион отново използваше интересен дизайн на задницата на своя мотор. Няколко секунди по-късно Баная също се появи на трасето.

Куартараро зададе темпото в началото на FP1 във Валенсия. Французинът ще претърпи операция на пръстите на лявата си ръка след състезанието в неделя. Още по време на първите си обиколки той изпитваше дискомфорт.

В следващите минути Маркес и Куартараро си разменяха първата позиция, докато Баная бе извън топ 10. Марини също показваше добро темпо и бе един от най-бързите състезатели с мотор на Дукати. Маркес допусна грешка на втори завой и катастрофира, но не се нарани.

Куартараро даде най-добро време в първата тренировъчна сесия във Валенсия, следван от Марк Маркес и Брад Байндър. Марини остана 11-т-, а Баная- 17-ти.

Условията на пистата Рикардо Тормо се подобриха. Температурата на въздуха беше 24 градуса, а тази на асфалта- 36. Още в началото на сесията Куартараро претърпя странен инцидент.

Куартараро продължаваше да води в общото класиране, докато Накагами се върна в MotoGP. Състезателят на LCR Хонда пропусна стартовете в Тайланд, Австралия и Малайзия заради операция на пръстите на дясната ръка.

Маркес претърпя падане, докато Баная все още не успяваше да влезе в топ 10. Куартараро от своя страна едва не се удари с Дарън Байндър на последните завой. Състезателят на RNF Ямаха участва в последните си състезателен уикенд в MotoGP. Oт следващия сезон южноафриканецът ще се състезава в Moto2 за отбора на Хускварна.

В края на сесията Марини оглави класирането, следван от Мартин и Милър. Четвърти финишира Марк Маркес (Хонда), следван от Енеа Бастианини (Грезини Дукати) и Мигел Оливейра. Топ 10 допълниха Йохан Зарко (Прамак Дукати), Фабио Куартараро (Ямаха), Франческо Баная (Дукати) и Брад Байндър с КТМ. Междувременно Жоан Мир и Алекс Ринс останаха извън топ 10 след края на първия ден от последния състезателен уикенд за Сузуки.