Начало MotoGP News Марини напуска VR46 Дукати след Гран при на Валенсия

Марини напуска VR46 Дукати след Гран при на Валенсия

181
0
Лука Марини
Лука Марини, снимка VR46 Дукати

Лука Марини напуска VR46 Дукати след Гран при на Валенсия. Това бе обявено днес от ръководството на отбора на Валентино Роси. Новината на практика отваря широко вратата за Марини да премине в отбора на Репсол Хонда, където ще замени Марк Маркес.

Марини дебютира в премиерния клас през 2021 г. Италианецът караше подкрепяната от VR46 част от екипа на Авинтия Рейсинг. Година след това отборът на Валентино Роси наследи испанския тим и продължи да разчита на Марини, както и на Марко Безеки

През последните две години Марини спечели два подиума в MotoGP. Първият дойде в Америка, когато беше втори. Миналата седмица в Катар той потегли от полпозишън и финишира трети. Пред него бяха само Фабио Ди Джанантонио (Грезини Дукати) и Франческо Баная.

Марини подписа нов договор с VR46 Дукати преди повече от месец. Въпреки това, той бе спряган за един от потенциалните заместници на Марк Маркес. Испанецът напуска Хонда след старта във Валенсия и отива в Грезини Дукати. Там той ще кара заедно с по-малкия си брат Алекс.

По време на рейс уикендa в Малайзия се появи интересна информация на британското издание motorsport.com. Според нея, мениджърът на Лука Марини Джанлука Фалциони се е срещнал с ръководителя на тима на Репсол Хонда Алберто Пуч. Двамата са обсъждали възможността Марини да премине в Хонда през следващия сезон. Пилотът обаче бе доста прибран по време на уикенда в Сепанг и не сподели много детайли.

Днес отборът на VR46 Дукати официално обяви раздялата си с Марини. Очаква се италианецът да бъде потвърден като заводски пилот на Хонда съвсем скоро

„В този отбор прекарах по-голямата част от кариерата си в шампионата. Затова много от най-значимите моменти в кариерата ми досега са свързани с тази група хора. Израснахме много заедно и получихме много удовлетворение“, сподели Марини.

„Това ще бъде последното ми състезание с VR46 Дукати. Мислих много преди да взема това решение и прецених новите предизвикателства, пред които ще се изправя. Оставям след себе си фантастичен екип, който допринесе за моето израстване и познаване на техническите аспекти и сложността, характерни за този вид спорт. Време е да прегърна нов път с ентусиазъм, без да отричам това, което е било, но с поглед, насочен към бъдещето“, добави италианецът.

„Наистина видях как Лука Марини расте още когато беше дете. След това от гледна точка на моторните спортове имах удоволствието да го видя как се превръща в един от най-силните пилоти в MotoGP. Щастлив съм, че споделих с него шест прекрасни сезона в този проект. Започнах от първите удовлетворения в Moto2 и второто място в шампионата през 2020 г. След това стигаме до дебютът в MotoGP, раждането на нашия отбор във висшия клас и една 2023 г. В нея той успя да бъде истински герой“, каза Алесио Салучи.

„Лука е професионалист, на когото малцина могат да се равняват. Той бе техник и истински страстен ентусиаст, преди да стане пилот, а след това и страхотен работник. Жалко е да се разделим с него. Той ще бъде наистина труден съперник в бъдеще. Разбира се, възможност от този тип е твърде важна, за да не бъде приета. Аз и целия екип искрено му пожелаваме  много късмет“, добави директорът на VR46 Дукати.