Начало MotoGP News Maрк Маркес не е имал пълно доверие в новия мотор на Хонда

Maрк Маркес не е имал пълно доверие в новия мотор на Хонда

247
0
Maрк Маркес
Maрк Маркес, снимка HRC

Maрк Маркес не е имал пълно доверие в новия мотор на Хонда. Испанецът претърпя падане по време на неделната загрявка преди Гран при на Катар. Според него инцидента и липсата на увереност в предницата са означавали, че той е имал съмнения по време на надпреварата на Лосаил.

Тази година Хонда направи радикални промени в своя мотоциклет. Това се случва след като японската марка изпитваше огромни затруднения през последните два сезона. Веднага след тестовете Пол Еспаргаро бе много доволен от подобрената версия на RC213V. Испанецът водеше в по-голямата част от първото състезание за сезона. За съжаление той заложи на най-меката задна гума, която го предаде в последните турове. В крайна сметка той финишира на трета позиция и записа втория си подиум с екипа на на Репсол Хонда.

Новата машина на японците е ориентирана повече към задната част, за да се справи с проблемите със сцеплението, които имаше през предишните години. Това означава, че предната част се усеща различно и Маркес се нуждае от време, за да адаптира напълно RC213V към своя стил на каране.

Шесткратният световен шампион направи отличен старт и се залепи зад своя съотборник. С напредване на състезанието той започна да изпитва затруднения със сцеплението на предната гума на Мишлен и бе изпреварен от Байндър, Бастианини и Алейш Еспаргаро. В крайна сметка Марк завърши на пета позиция, което е прилично начало на сезон 2022.

„Увереността ми в предната част  на мотора не е много голяма. В момента и там се боря малко повече. Трябва ми повече време, с което да свикна с новия мотор на Хонда.“, сподели Маркес. 

„Катастрофите по време на тренировки и квалификации не са толкова проблемни. Но в състезанията нещата се променят. По принцип в Катар винаги съм имал леки проблеми с предната гума. В неделя нещата не бяха по-различни. Имах същата гума, каквато и останалите състезатели. Но дори и по този начин, страдах много. В крайна сметка завърших на пета позиция и изоставах с четири секунди от върха.“

Маркес похвали работата на съотборника си Еспаргаро до момента. Освен това смята, че шампионът в Moto2 за 2013 г. едобър ориентирза него в момента.

През целия уикенд той караше малко по-добре от мен, каза Маркес. „Начинът, по който той постигна времето за обиколка, е малко по-лесен.“

Той успява да спре мотора при влизане и използва много задната спирачка. Все пак аз не мога да използвам тази задна спирачка, защото ако я натисна, губя задната част.“

Така или иначе, откакто го има този мотор, той кара наистина добре. Доказателство за това са тестовете в Малайзия, Мандалика, както и тук. Добре е да имам добра справка за машината.“

Но ние все още сме в първото състезание. Сега трябва да разберем какво е направил по-добре от мен този уикенд, за да се върнем още по-силни“, завърши Марк Маркес.