Начало MotoGP News Марк Маркес пропуска състезанието в Аржентина

Марк Маркес пропуска състезанието в Аржентина

467
0
Maрк Маркес
Maрк Маркес, снимка HRC

Отборът на Репсол Хонда обяви, че Марк Маркес ще пропусне предстоящата Гран при на Аржентина в MotoGP. Испанският състезател претърпя тежко падане на индонезийската писта Мандалика, при което отново е получил проблеми със зрението.


Шесткратният световен шампион в MotoGP имаше тежък инцидент по време на загряващата сесия в преди Гран при на Индонезия, когато задната част на неговата Хонда излетя от бързия десен завой номер 7. Маркес бе изхвърлен от своята машина и удари своята глава при приземяването си на пистата. После той получи мозъчно сътресение, заради което трябваше да пропусне състезанието. 

За съжаление по време на пътуването си към Испания, Маркес е започнал да усеща дискомфорт в своето зрение. Веднага след пристигането си в Барселона, той е посетил клиника, където бе потвърден нов рецидив на диплопия (двойно виждаме). 29-годишният състезател на Репсол Хонда страдаше от същия проблем в края на миналата година, поради което пропусна финалните две състезания за сезон 2021 в MotoGP.

Миналата седмица Маркес заяви в каналите си в социалните мрежи, че проблемът не е толкова сериозен, колкото преди. Също така добави, постигна добър напредък и се надява скоро отново да бъде на пистата.

„Втората невроофталмологична оценка показва много благоприятно развитие на парализата на четвъртия десен нерв, който бе засегнат от падането по време на Гран при на Индонезия“, заяви офталмологът на Маркес д-р Санчес Далмау.

„Възстановяването  все още не е приключило. Марк трябва да следва установения терапевтичен режим с консервативно лечение.“

Има голяма вероятност Маркес да пропусне и надпреварата в Съединените щати. Тя се ще проведе само седмица след състезанието в Аржентина. Шесткратният световен шампион в кралския клас е рекордьор по успехи на пистата край град Остин в щата Тексас. Откакто трасето е домакин на кръг от MotoGP, по-големият брат Маркес е спечели всички надпревари, с изключение на 2019. Тогава той отпадна след катастрофа, а победител стана Алекс Ринс със Сузуки.

Заместник на испанския пилот трябва да бъде Щефан Брадл. Германецът кара на мястото на Маркес през сезон 2020, както и в някои надпревари от миналогодишната кампания.