Начало MotoGP News Марк Маркес ще претърпи нова операция на дясната ръка

Марк Маркес ще претърпи нова операция на дясната ръка

334
0
Maрк Маркес, Хонда
Maрк Маркес, снимка HRC

Maрк Маркес ще претърпи нова операция на дясната ръка. Това ще се случи след уикенда в Италия. Пилотът на Репсол Хонда вероятно ще пропусне остатъка от сезон 2022 в MotoGP.

Хонда обяви новината на пресконференция в Муджело веднага след квалификацията. Маркес ще замине за Америка, където ще има четвърта хирургическа интервенция на дясната си ръкав клиникатаМайо“ в Минесота. Това ще се случи следващата седмица.

Маркес счупи тежко дясната си ръка след падане в в Гран при на Испания през 2020 г. В крайна сметка тази травма го извади от цялата кампания, тъй като претърпя три операции на контузения си крайник.

Първата операция се оказа неуспешна, тъй като той повреди пластината на ръката си при опита си да се завърне към състезанието в Андалусия само няколко дни след операцията. Втората операция доведе до инфекция, която попречи на ръката му да заздравее.

През зимата на 2020 г. той бе опериран за трети път. Това му пречи да участва в първите две състезания през 2021 г. В крайна сметка Марк Маркес се завърна и спечели три състезания през миналогодишната кампания.

Въпреки това испанецът изпитваше затруднения със силата в дясното си рамо на повечето писти, особено на тези с движение по часовниковата стрелка. И до ден днешен Маркес трябва да ограничава карането си в тренировките, за да поддържа най-добрата си физическа форма за състезанията.

Тази година беше изключително трудна за Маркес. Състезателят на Репсол Хонда трябваше да пропусне две надпревари, след когато катастрофира тежко в Индонезия и получи сътресение на мозъка. Това доведе до завръщане на проблемите с двойното виждане, които го извадиха от последните две Гран при през 2021 г.

Освен това той се бори да адаптира стила си на каране към радикално променения мотор на Хонда за сезон 2022. До момента Маркес все още няма подиум след началото на тазгодишната кампания.

За съжаление радикалните промени, която Хонда направи в своята машина, попречиха на 29-годишния състезател да използва агресивния си стил каране.

В резултат на това Маркес и японската марка взеха решение да се откажат от надеждите си да се бори за световния шампионат през тази година. Испанецът иска да направи още една операция на ръката си и да си даде достатъчно време, за да се излекува правилно. Има огромна вероятно той да пропусна остатъка от сезон 2022 в MotoGP.

Обяснявайки ситуацията, шефът на екипа на Репсол Хонда Алберто Пуч каза, че Маркес е бил информиран, че операцията вече е възможна. Той обясни през каква процедура ще премине шесткратният световен шампион.

Както всички си спомняте, преди 18 месеца Марк претърпя последната си операция на дясната раменна кост. Оттогава насам това беше наистина дълъг процес на рехабилитация, усилена работа с медицинския му екип в Мадрид и докторите Анхел Руис Которо и Самуел Антуна. Всичките те работиха много усилено с него, започна Пуч.

„Разбира се, той постигна доста голям напредък. За съжаление позицията му на мотора все още не е тази, от която наистина се нуждае, за да се състезава така, както иска. Марк все още не може да отговори на очакванията си по време на всеки рейс уикенд. 

„След като направихме анализ и се консултирахме с различни лекари, включително тези от клиникатаМайов Рочестър, Минесота, най-накрая вчера получихме новината, че може да се направи операция.“

Тази хирургическа интервенция може да се направи още сега, защото костта е готова. В миналото имахме проблеми с нея и не трябваше да избързваме.“

„Решихме, че операцията може да се случи съвсем скоро. Поради тази причина Марк ще си вземе почивка след Гран при на Италия и ще замине в САЩ.“

Това беше дълъг период за него, изпълнен с много страдания. Ние искаме да му благодарим за усилията, които положи през цялото това време“

„Всички вярваме, че това е правилният момент. За да разберете, операцията ще се състои в извличане на материала за остеосинтеза на дясното рамо.“

Също така заедно ще има хумерална остеотомия за подобряване на външната ротация на ръката и стабилността на рамото. Надявам се всички тези неща да помогнат на Маркес да се възстанови напълно“, завърши Алберто Пуч.

От Хонда все още не са обявили заместник на испанеца. Най-вероятният кандидат е Щефан Брадл. Германецът е дългогодишен тестов и резервен състезател на HRC.