Начало Избрани Maрк Жене е впечатлен от представянето на Льоклер през тази година

Maрк Жене е впечатлен от представянето на Льоклер през тази година

1793
0
Шарл Льоклер
Шарл Льоклер, снимка Ферари

Maрк Жене е впечатлен от представянето на Льоклер през тази година. Бившият пилот от F1 и настоящ посланик на Ферари заяви, че Льоклер е напълно нов пилот през 2022 г. , след като е еволюирал по отношение на своето мислене и манталитет,  за да се включи в борбата за световния шампионат на Формула 1 през 2022 г.

Испанецът има 33 старта в F1 с екипите на Минарди и Уилямс в периода 1999-2003 г. После става основен тест пилот на Ферари от 2004 до 2010 г. Жене все още поддържа дълбоки връзки с Ферари и наблюдава напредъка на Льоклер като пилот. Монегаскът пристигна в Маранело през 2019 г. след като дебютира през сезон 2018 с тогавашния екип на Заубер. В момента води в шампионата с актив 45 точки

По време на първите надпревари тази година, Льоклер бе въвлечен в зрелищни дуели със световния шампион Макс Верстапен. И в двата случая тяхната битка продължи няколко обиколки. Тя обаче бе изключително чиста и спортсменска.  Според Жене затова помага и „новият“ Льоклер, който е доста по-спокоен, за разлика от предишните сезони.

Преди Шарл беше по-емоционален. Тази година много се е променил. Все едно е подобрена версия на себе си“, обясни посланикът на Ферари.

Когато отидох на тестовете Барселона, прекарах много време с него. Той е напълно променен в мисленето и манталитета си. Това се вижда както на пистата, така и извън нея.“

Бившият испански състезател заяви, че тази нова зрялост се е проявила в сдържаната реакция на Льоклер в Бахрейн. Там той спечели квалификацията, а след това триумфира и в надпреварата. 

Очаквах Шарл да бъде по-емоционален след квалификацията, полпозишъна и състезанието. Но той изглеждаше много по-зрял и осъзнаваше, че това ще бъде много дълга шампионатна битка.“

48-годишният испанец допълни, че според него Льоклер се е възползвал от ново усещане за спокойствие и ведрина в италианския отбор, което в немалка степен се дължи на шефа на отбора Матиа Биното и на съотборника му Карлос Сайнц.

Тримата главни герои на този отбор двамата пилоти и шефът на отбора не са емоционални“, посочи той. „Матия е наполовина швейцарец и има същото чувство за спокойствие, което можете да видите при Карлос. Неговото спокойствие идва от неговия баща, който е легендарен рали пилот.“

„Според мен, Матия, Шарл и Карлос ще бъдат много важни за поддържането на тези емоции, които ние сме склонни да изпитваме. Оставям това на тифозите!“, завърши Марк Жене.