Начало Top Moto News Маркес на полпозишън в Испания, Мартин трети, Винялес извън топ 10

Маркес на полпозишън в Испания, Мартин трети, Винялес извън топ 10

291
0
Марк Маркес
Марк Маркес, снимка Грезини

Марк Маркес спечели квалификацията за Гран при на Испания в MotoGP. Пилотът на Грезини Дукати записа обиколка за 1:46.773 мин. Така Маркес записа първи полпозишън с мотор на италианския производител. Втори остана Марко Безеки от тима на VR46 Дукати. Първата стартова редица на Херес допълни Хорхе Мартин от екипа на Прамак Дукати.

Испания е домакин на четвъртия кръг за сезон 2024 в MotoGP. Състезателният уикенд се провежда на пистата с дължина 4.423 км и разположена в автономна област Андалусия

По-рано днес се проведе втората свободна тренировка за Гран при на Испания. Условията в сесията бяха хладни и дъждовни. Най-доброто време записа Марк Маркес, следван от Ди Джанантонио и Баная. Четвърти и пети бяха Раул Фернандес и Маверик Винялес.

Времето преди началото на квалификацията в Испания отново беше хладно и с висока влажност. Температурата на въздуха беше 14 градуса, а тази на асфалта- 17. Над трасето отново валеше ситен дъжд, който започваше вече да отслабва.

Борбата за първите две места в Q1 беше много оспорвана заради мокрото трасе. В крайна сметка Морбидели и Байндър записаха най-добрите времена и продължиха напред в квалификацията. Първи под чертата останаха Йохан Зарко (LCR Хонда), Мигел Оливейра (Тракхаус Априлия) и Джак Милър с КТМ.

На шеста стартова редица се класираха Дани Педроса (КТМ), Раул Фернаднес (Тракхаус Априлия) и Аугусто Фернандес (Tech3 GasGas). Останалите стартови позиции в дъното на колоната бяха заети от Щефан Брадл (Хонда), Жоан Мир (Хонда), Лоренсо Савадори (Априлия), Лука Марини (Хонда), Фабио Куартараро (Ямаха), Такааки Накагами (LCR Хонда) и Алекс Ринс с Ямаха.

Всички участващи пилоти излязоха на трасето след началото на Q2 в Испания. Маркес зададе темпото, следван от Акоста и Ди Джанантонио.

Маркес в крайна сметка направи най-добрата обиколка в квалификацията за Гран при на Испания. Така шесткратният световен шампион записа първи полпозишън с мотор на Дукати и е фаворит за спечелването на спринта и основното състезание на пистата Херес. До него на първа редица се класираха Безеки и Мартин.

На втора редица се класираха Брад Байндър (КТМ), Фабио Ди Джанантонио (VR46 Дукати) и Алекс Маркес (Грезини Дукати). На трета стартова редица бяха Франческо Баная (Дукати), Франко Морбидели (Прамак Дукати) и Енеа Бастианини. Топ 12 допълниха Педро Акоста (Tech3 GasGas) и пилотите на Априлия Маверик Винялес и Алейш Еспаргаро.