Начало MotoGP News Маркес на върха след първите две тренировки за Гран при на Малайзия

Маркес на върха след първите две тренировки за Гран при на Малайзия

512
0
Алекс Маркес
Алекс Маркес, снимка Грезини

Алекс Маркес финишира на първа позиция след края на петъчния ден за Гран при на Малайзия в MotoGP. Пилотът на Грезини Дукати записа най-добрата обиколка за 1:57.823 мин. Втори на 0.174 сек. от времето на Маркес финишира Хорхе Мартин от отбора на Прамак Дукати, а трети остана Джак Милър с КТМ.

Гран при на Малайзия е 18-ти кръг от сезон 2023 в световния шампионат на MotoGP. Състезанието се провежда на пистата „Сепанг“ с дължина 5.543 км и разположена недалеч от столицата Куала Лумпур

Времето преди началото на първата тренировка в Малайзия бе сухо, горещо и с висока влажност. Температурата на въздуха бе 31 градуса по Целзий, а тази на асфалта- 42. Този уикенд Алекс Ринс (LCR Хонда) отново отсъства заради претърпя операция на единия крак. На негово място кара Икер Лекуона. Двукратният световен шампион в WSBK Алваро Баутиста пък кара мотор на Дукати с уайлдкард.

Мартин даде най-доброто време в откриващата уикенда сесия в Малайзия. Зад испанеца бяха Маркес, Зарко, Морбидели и Куартараро. Баная остана извън топ 10, но не се тревожеше толкова, тъй като FP1 не оказва влияние върху това дали се класираш в Q2 или не. Най-запомнящият се момент от тренировката бе инцидент на Алейш Еспаргаро. Състезателят на Априлия претърпя инцидент на последния завой. Испанецът опита да се върне при своя мотор, но бе принуден да се отдръпне заради лек пожар. За щастие маршалите бързо угасиха огъня в неговия мотор.

Условията преди началото на втората тренировка за днешния ден бяха доста сходни с тези в FP1. Температурите на въздуха и асфалта не претърпяха съществена промяна. От друга страна, облаците над трасето в Малайзия леко се сгъстиха.

Алекс Маркес поведе в началния етап от втората петъчна сесия в Малайзия. Състезателят на Грезини Дукати едва не се докосна със своя брат. Междувременно Алейш Еспаргаро претърпя падане.

С напреване на сесията Мартин подобри времето на по-малкия брат Маркес и поведе. Състезателят на Прамак Дукати спечели спринта и основния старт в Тайланд и е фаворит и този уикенд. Същевременно Баная бе в дъното на топ 10, докато Алейш Еспаргаро записа още една катастрофа.

В самия край на сесията пилотите отново подобриха времена си. Маркес в крайна сметка завърши на първо място, следван от Мартин и Милър. Четвърти финишира Брад Байндър (КТМ), следван от Маверик Винялес (Априлия), Лука Марини (VR46 Дукати), Фабио Куартатаро (Ямаха), Франческо Баная (Дукати), Марко Безеки (VR46 Дукати) и Йохан Зарко (Прамак Дукати). Извън топ 10 останаха Марк Маркес (Хонда), Алейш Еспаргаро и Енеа Бастианини (Дукати).