Начало Moto News Маркес: Не бива да забравяме, че това е първият ми сезон в...

Маркес: Не бива да забравяме, че това е първият ми сезон в МотоGP

60
0
Марк Маркес

Второто място в Япония е важно с оглед развоя на битката в шампионата на МотоGP, заяви Марк Маркес, но веднага след това побърза да напомни, че все пак 2013 г. е дебютният му сезон в най-високия клас мотоциклетни състезания.

20-годишната сензация на Хонда падна тежко преди надпреварата на пистата Мотеги. Програмата на уикенда бе променена, след като гъста мъгла и дъжд доведоха до отмяна на петъчните свободни тренировки. В неделя сутринта бе първата сесия на сухо трасе и точно тогава Маркес катастрофира. Той обясни, че причината за това са студените гуми, а след това допълни, че е има леки болки в гърба и врата от инцидента.

По време на самата надпревара Марк се доближи на 0,2 сек до Хорхе Лоренцо, но така и не успя да изпревари съперника си от Ямаха. Допусна и някои грешки, финиширайки в крайна сметка втори, което остави спора за титлата да бъде решен в последния старт от сезона във Валенсия.

Това второ място е много важно. В началото на надпреварата имах известни проблеми. Беше трудно състезание, тъй като изпитвах проблеми още сутринта след катастрофата. За първи път бях на тази писта и още търсех точните места за спиране. Опитах да следвам Хорхе в надпреварата и всъщност свършихме чудесна работа, тъй като поддържах темпото му до средата на дистанцията. В крайна сметка обаче той натисна малко повече, а аз почувствах, че съм стигнал границата. От там нататък рискът ставаше твърде висок. Затова си казах, че е по-добре да взема 20 точки за шампионата и че остава още старт – във Валенсия, който със сигурност ще е интересен – коментира Маркес.

Авансът на Марк в генералното класиране вече е само 13 точки. Пилотът бе категоричен, че трябва да се съсредоточи върху работата си и да даде максимума от себе си във Валенсия.

Не бива да забравяме, че това е първият ми сезон и титлата не бе целта ми в началото на състезателната година. Но със сигурност ще дам всичко от себе си – допълни Маркес, който има изключително представяне през 2013-та и бе на подиума във всяка завършена досега надпревара.