Начало Moto News Маркес отрече да е пазил гърба на Лоренсо

Маркес отрече да е пазил гърба на Лоренсо

51
0

Марк Маркес отрече да е пазил Хорхе Лоренсо от Yamaha по време на последния кръг от сезона в MotoGP във Валенсия и по този начин да му е помогнал нарочно да спечели световната титла. Пилотът на Repsol Honda беше по-бърз от лидера Лоренсо в последните обиколки, но не го атакува нито веднъж. В предпоследния тур той дори попречи на съотборника си Дани Педроса да излезе втори и не му даде шанс на свой ред да опита атака срещу Хорхе. Така в крайна сметка последният спечели състезанието и грабна 3-ата си корона.

Това породи сериозни съмнения, че Маркес е помагал на Лоренсо да спечели титлата в битката с Роси, каквито имаше и в предишния кръг в Малайзия. Тогава Марк остави Лоренсо да го изпревари лесно, а след това когато Роси го настигна, започна да го бави. В крайна сметка се стигна до удар между тях, виновен за който беше признат Роси и пратен да стартира последен във Валенсия. Според Маркес обаче жълти флагове в предпоследната обиколка и битката със съотборника му Педроса са му попречили да опита атака срещу Хорхе сега.

„Аз и Дани натискахме на 100%, заяви Маркес. – Заради високите температури и двамата имахме проблеми с предната гума. Очаквахме те да са по-ниски в деня на състезанието спрямо предния ден, но те бяха с 5 градуса по-високи. В последните 6 обиколки видях, че победата е възможна, но когато Дани ме изпревари загубихме половин секунда и беше невъзможно да настигна Хорхе отново. А в първите 20 тура бе наистина сложно да го следвам, а бях само на секунда зад него. Когато го доближих, започнах да мисля за миналите състезания и си спомних за Индианаполис (където Марк изпревари Лоренсо в края). Там натиснах в последните 2-3 обиколки и се опитах да направя същото и сега. Бях наистина близо, но имаше жълт флаг на мястото, на което бях най-близо зад него.”

Относно твърденията на Роси, че е пазил гърба на Лоренсо, Маркес заяви, че ако е имал такива намерения, е щял да стои на 5-6 секунди зад него и е нямало да поема рискове да го следва плътно.”