Начало Moto News Маркес с над секунда преднина на Арагон

Маркес с над секунда преднина на Арагон

188
0
Марк Маркес
Марк Маркес; снимка: Хонда

Марк Маркес бе най-бърз в петъчните тренировки на пистата Арагон, където този уикенд ще се проведе 14-ти кръг от световния шампионат на MotoGP. Пилотът на Хонда оглави класирането в първата сесия. Във втората начело бе Маверик Винялес, но времето на Маркес остана недостижимо.

„Денят ни започна, а и завърши доста добре”, коментира Маркес

„Сутринта атакувахме и направих наистина добър тур. Следобед карахме повече с използвани гуми. За съжаление претърпях и малък инцидент, но си взех поука от него. Освен падането всичко друго бе наред, а и смятам, че имаме още потенциал.”

Работата в последния европейски кръг от сезона в MotoGP започна добре и за пилотите на Ямаха.

Винялес и Валентино Роси бяха с второ и трето време в комбинираното класиране от двете петъчни тренировки

„Изпробваме нови неща и всъщност не се концентрирах особено върху постигането на добър ритъм или гонене на бързи обиколки”, каза Винялес.

„Трябва да се трудим по мотора и да се опитаме да разберем в коя посока да вървим. Засега сме доволни, тъй като нещата се получават. Важно е, че се класирахме в топ 10. Постигнахме сериозен напредък в представянето си на дъжд, така че не се притеснявам, дори и утре да вали. Знам, че можем да сме в топ 5 на мокра писта. Но основната ни цел ще е първа редица, добър старт в неделя и да опитаме да вървим напред. Винаги съм бил бърз на тази писта.”

Роси сподели, че в първата сесия е имал множество проблеми, но е подобрил редица неща за втората тренировка – сред тях електрониката и ускорението.

„Предстои ни още много работа, но е важно да си сред първите трима в петък. Съботната прогноза за времето не е фантастична. Обикновено обаче прогресът на сухо води до напредък и на мокро трасе. Може пък утре да имаме шанс да разберем дали няма да сме по-силни на дъжд”, допълни той.

В генералното класиране на първенството след 13 надпревари Маркес води с 275 точки. Втори и трети са състезателите на Дукати Андреа Довициозо и Данило Петручи – съответно със 182 и 151. Следват Алекс Ринс със Сузуки (149), Винялес (134), Роси (129) и т.н.