Начало Moto News Маркес със седма поредна победа – триумфира и на Каталуния

Маркес със седма поредна победа – триумфира и на Каталуния

40
0
Марк Маркес

Перфектната серия на Марк Маркес в квалификации този сезон бе прекъсната, но не и тази в състезания – пилотът на Хонда спечели и седмия кръг от МотоGP, който се проведе на домашната му писта Каталуния.

21-годишният пилот води сериозен двубой със съотборника си Дани Педроса, потеглил от полпозишън. Последната обиколка в надпреварата бе драматична за двамата. Педроса докосна задната гума на Маркес, но някак успя да удържа мотора. След това отвори широко крива и отиде трети, а втората позиция зае Валентино Роси (Ямаха). Съотборникът на италианската легенда Хорхе Лоренцо финишира четвърти, като той така и не успя да настигне първите трима и да се бори за място на подиума.

На старта изглеждаше като че Педроса успя да избяга напред преди Лоренцо да изненада всички. Дани се нареди втори пред Роси и Маркес, следвани от Щефан Брадл и Андреа Довициозо. Валентино изпревари Педроса, Марк от своя страна бързо стана трети. Роси стана първи, изпреварвайки съекипника си, докато Маркес и Лоренцо се бореха в петия тур за втората позиция. Хорхе загуби още едно място в следващата обиколка – от Педроса. Грешка на Маркес позволи на Дани да излезе втори, но с агресивна маневра младежът си върна позицията. На половината дистанция световният шампион за 2013 г. пак сбърка и едва не удари Роси, но се върна на трасето – отново зад съотборника си. Скоро отново бе втори и се втурна да преследва италианеца.

Над пистата се събраха черни облаци, светкавици раздираха небето и дъждът изглеждаше неминуем. 6 обиколки преди края Роси остави повече място и Маркес моментално се възползва. Деветкратният световен шампион си върна лидерството в следващия тур, но отвори завой и изтърва испанския си съперник. Педроса също го задмина и веднага притисна съотборника си. Така се стигна до последната обиколка и грешката на Дани, която го прати трети.

Пети финишира Брадл, следван от Алеикс Еспаргаро (Форуърд Рейсинг) и Пол Еспаргаро (Ямаха Тех3). Топ 10 допълниха Андреа Довициозо (Дукати), Андреа Яноне (Прамак Рейсинг) и Брадли Смит (Ямаха Тех3).