Начало Автомобили Маркионе призовава за намаляване на производството

Маркионе призовава за намаляване на производството

27
0
Крайслер,маркионе,фиат

В интервю за френския вестник Le Figaro шефът на Fiat и Chrysler Серджо Маркионе заявява, че обемът на производство на автомобили в Европа трябва да се намали.
„Браншът се сблъска със свръхпроизводство, чиито обем достига около 20%. Тази тенденция се наблюдава най-вече при малките коли, които се продават на сравнително ниски цени. Затова и никой от производителите в Европа не получава печалба“ – отбелязва той, добавяйки, че на европейския пазар се наблюдава катастрофална ситуация.
Като положителен пример италианският топ-мениджър дава ситуацията в САЩ през 2007 и 2008 г., когато продажбите на автомобили спаднаха рязко. И именно ограничението на производствените мощности позволи на компаниите да намалят загубите си и да започнат да печелят едва в наши дни.
В ситуация, когато продажбите на автомобили в цяла Европа продължават да падат, Маркионе вижда и скрита възможност: „Трябва да се извлече полза от тази пауза, за да се направи реструктуризация на отрасъла – отбелязва той – Ние нямаме избор, ще стартираме този процес на регулиране и ще се върнем в началната точка, за да построим цялата система отначало, но вече на здрава основа. Тази болезнена процедура ще трае около 12 месеца, но ние ще я преживеем“.
В най-близко време Fiat възнамерява да затвори два завода в Италия, а планове за намаляване на производството вече обявиха и компанията Ford и групата PSA Peugeot Citroen.