Начало Избрани Марко: Ако не спечелим отново скоро, Верстапен ще се превърне в бомба...

Марко: Ако не спечелим отново скоро, Верстапен ще се превърне в бомба с часовников механизъм!

5725
0
Хелмут Марко, Макс Верстапен
Хелмут Марко и Макс Верстапен; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Съветникът на Ред Бул д-р Хелмут Марко призна, че Макс Верстапен може да не запази спокойствие. Според него отборът трябва да се справи с проблемите с надеждността на болида RB18.

Австриецът заяви, че Верстапен е успял да запази спокойствието си въпреки трудната ситуация, в която се намира Ред Бул. За момента защитата на световната титла не върви по план. Нидерландецът триумфира в Джеда, но отпадна в Бахрейн и Австралия. Поради това той изостава с 46 точки от основния си съперник Шарл Льоклер от Ферари.

Въпреки че изрази разочарованието си по радиото и в някои интервюта след сесията, Марко смята, че Верстапен се е справил по много зрял начин с последните разочарования.

„Той е много по-спокоен“, обясни Марко пред австрийската телевизия ORF.

„След оттеглянето му [в Австралия], той се върна в бокса. След това обсъдихме нещата спокойно. В този случай обаче знаехме, че можем да се сблъскаме с този проблем, тъй като трябваше да се справим с него и в квалификациите. В това отношение той не дойде изневиделица.“

„Макс е изключително емоционален и страстен пилот, който винаги изказва своето мнение. Но според мен той е много по-спокоен, отколкото в миналото.“

Верстапен все още не отворил голяма разлика между себе си и Серхио Перес. Мексиканецът дори имаше предимство в Саудитска Арабия до момента, в който се появи кола за сигурност, която компрометира състезанието му.

„При настройване на автомобила понякога му липсва увереност, която му пречи да поддържаш екстремния му стил на шофиране“, каза той.

„Виждате, че това кара Чеко да е по-близо до него, отколкото в миналото.“

Въпреки това Марко не може да гарантира, че добре познатият темперамент на Верстапен няма да се прояви рано или късно.  Той призна, че търпението на холандеца може да не е безкрайно. Единственият начин това да не случи е той отново да започне да печели.

„Ако не спечелим отново скоро, Верстапен ще се превърне в бомба с часовников механизъм!“, заключи д-р Хелмут Марко.