Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Марко: Андрети да купи Алпин, Де Мео: Алпин ще стане френското Ферари

Марко: Андрети да купи Алпин, Де Мео: Алпин ще стане френското Ферари

1306
0
Алпин
снимка: Алпин

Майкъл Андрети обясни съвсем скоро, че е правил неколкократно опити да купи някой от участващите понастоящем във Формула 1 отбори, но никой не иска да продава. Това като че ли е убягнало на Хелмут Марко, тъй като той посъветва американеца… да купи Алпин.

Ситуацията във френския тим е несигурна, след като трима души от висшия мениджмънт на отбора бяха освободени преди лятната пауза. Уволнението на Отмар Шафнауер, Алан Перман и Пат Фрай бе обявено в навечерието на уикенда за Гран при на Белгия. Малко преди това на практика бе освободен и CEO-то на Алпин Лоран Роси. Конкретно за него четирикратният световен F1 шампион Ален Прост имаше изключително тежък коментар, в който директно нарече доскорошния шеф некадърен и некомпетентен. Временно ръководството е поверено на Бруно Фамен.

На фона на този хаос в Алпин 80-годишният Марко се включи със своя идея.

„Андрети трябва да купи отбора на Алпин. Така ще е най-добре за всички. Формула 1 ще си остане с 10 отбора, Андрети най-после ще може да влезе, а Рено пак може да има участие“, заяви Марко

„Мога да разбера проблемите им, защото нещата не опират само до представянето и качествата на двигателя. Ако изоставаш прекалено много, се налагат компромиси и с настройките на колата, за да компенсираш липсата на скорост на правите. А това идва за сметка на други характеристики“, допълни съветникът на Ред Бул в F1.

От Алпин пък поне в момента не дават признаци да имат желание за продажба на целия отбор. Наскоро тимът от Енстън привлече нов капитал срещу почти четвърт от тима. 24% бяха купени от консорциум от акционери, най-любопитното име сред които бе това на холивудската звезда Райън Рейнолдс. Междувременно обаче главният изпълнителен директор на цялата Рено Груп Лука де Мео направи съвсем различно изявление.

Алпин ще стане френското Ферари“, бе категоричен Де Мео по отношение амбициите на концерна Рено във Формула 1

„Французите няма символ, който да ги вдъхновява, както Ферари прави с италианците. Целта ни е Алпин да стане центъра на страстта ни към спорта. Ситуацията малко прилича на онази, в която предложихме връщането на Фиат 500. (Де Мео е част от Фиат Груп от 2002 до 2009 г. Под негово ръководство се връща точно моделът Фиат 500 и се възражда марката Абарт – б.р.) Беше кукичка, на която да се хванат хората, за да се върнат към собствената си история, защото те трябва да имат участие“, каза още Де Мео.