Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Марко говорил с Цунода след разправията в Бахрейн: Театърът можеше да бъде...

Марко говорил с Цунода след разправията в Бахрейн: Театърът можеше да бъде избегнат, а той да е 10-ти

4159
0
Юки Цунода, Хелмут Марко
Юки Цунода и Хелмут Марко; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Хелмут Марко е говорил с Юки Цунода след разправията между японския пилот и съотборника му във Виза РБ Даниел Рикиардо в Бахрейн. В края на състезанието в Манама Цунода бе инструктиран да пропусне съекипника си. Той не бе доволен от нареждането. Японският пилот бе убеден, че е имал шанс да изпревари Кевин Магнусен и да се опита да гони точки. Рикиардо не можа да задмине Хаас-а и остана пред него до финала. След карирания флаг Цунода блокира колелата при опит да задмине съотборника си и двамата едва не се удариха.

„Театърът можеше да бъде избегнат. След това говорих с Юки. С правилната стратегия той можеше да е десети“, коментира Марко вече в Саудитска Арабия

Самият Цунода каза, че би могъл да подобри реакциите си, особено в напрегнати моменти.

„Ако продължавам да постъпвам по този начин, то ще има проблеми. Има неща, които трябва да подобря, работя по въпроса. Уверен съм, че съм в състояние да го постигна. Основно съм концентриран върху самоконтрола. Обсъдихме ситуацията след състезанието – целият отбор участва. Ние сме обединени и сме на една и съща страница по отношение на работата си. Разбираме се едни други. Това е. Разбирам какво са искали“, каза Цунода.

На въпрос дали ще се съобразява в бъдеще със заповеди от бокса отговорът бе: „Да, 100%“

По отношение на емоциите това далеч не е първият път, в който Цунода си изтървава нервите и след това се зарича да промени подхода си. Все още обаче се случва да избухва, макар и по-рядко в сравнение с началото на кариерата си.

Даниел Рикиардо от своя страна каза, че нещата са изгладени веднага след надпреварата на пистата Сахир.

„Пилотите по принцип никога не харесват нарежданията от бокса. Не за първи път има подобна реакция на този тип инструкции. Но според мен всичко вече е изяснено. Беше важно нещата да се изговорят, но не бива да се забравя, че постъпки като тази (на Цунода) в обиколката за прибиране могат да имат по-големи последствия. Разговаряхме – насаме, при затворени врати, много открито. Тръгнахме си от пистата миналата събота вечер с чувството, че всичко е приключило“, обясни австралиецът.

Рикиардо допълни, че е важно желанието и у него, и у Цунода да седнат и да се разберат

„Дори на този етап от моята кариера и на моите години от време на време върша незрели неща. Понякога не съм съвсем възрастен в постъпките си. В такива ситуации обаче съм абсолютно наясно, че никой няма полза от подобно съперничество. Особено от първото състезание на един толкова дълъг сезон“, каза още австралиецът.