Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Марко: Монтоя беше мързеливо копеле, но невероятно бърз. Пропиля таланта си

Марко: Монтоя беше мързеливо копеле, но невероятно бърз. Пропиля таланта си

6541
0
Хуан Пабло Монтоя
Хуан Пабло Монтоя; снимка: Майкъл Потс

Хуан Пабло Монтоя е пропилял таланта си, смята Хелмут Марко. Двамата се познават от времето, когато колумбийският пилот кара за отбора RSM Марко във Формула 3000. Монтоя прави 9 надпревари с основания от австриеца тим, в които печели три полпозишъна, три победи и завършва втори в първенството – на точка и половина от шампиона. Марко се върна към онова време в скорошно свое интервю, в което определи колумбиеца като „мързеливо копеле, но невероятно бърз пилот“.

„Хуан Пабло дойде в Грац и първият му въпрос беше кой от четирите Макдоналдс-а в града е най-добър. Ядеше нездравословно, беше мързеливо копеле. Но беше невероятно бърз“, коментира Марко

„Допусна толкова много глупави грешки. В първото състезание в Англия водехме, когато той катастрофира. Подобно на сина си, който обаче не се удря в челото. Синът му катастрофира някъде от топ 10. Та имахме доста трудни моменти с Хуан Пабло. Известно време дори не си говорехме. Сега сме добри приятели. Но Монтоя пропиля таланта си. Можеше да е многократен световен шампион“, допълни Марко.

Синът на Хуан Пабло Монтоя Себастиан бе част от академията на Ред Бул за млади пилоти през миналата година. Понастоящем 19-годишният младеж продължава да се състезава във Формула 3 като част от екипа на Кампос. Баща му често може да бъде видян в падока покрай надпреварите от F3. Той също има любопитни спомени от времето, когато е част от RSM Марко, които сподели преди време.

„Помня, че веднъж ме поканиха на обяд. Сервираха ми салата, но по онова време не ядях зеленчуци. После Марко ме накара да тичам обратно до офиса му. Това бе повече от час бягане.“

„Тогава бях сериозно ядосан от ситуацията, но в ретроспекция осъзнавам, че това е бил неговият начин да ме накара да се развивам. За мен бе добър опит да живея и работя в Грац. Тогава нямах почти никакви пари, но Хелмут се грижеше добре за мен“, разказа Монтоя.

По време на кариерата си във Формула 1, която продължава от 2001 до 2006 г., Монтоя печели 7 победи, общо 30 подиума, 13 полпозишъна и има 12 най-бързи обиколки. Шампион е в сериите КАРТ, в първенството IMSA за спортни автомобили, има 5 победи в Индикар и 2 в НАСКАР.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 23XI Racing (@23xiracing)