Начало Избрани Марко не смята, че Ферари ще може да поддържа развойното темпо на...

Марко не смята, че Ферари ще може да поддържа развойното темпо на Ред Бул

4556
0
Хелмут Марко
Хелмут Марко; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Съветникът на Ред Бул д-р Хелмут Марко не смята, че Ферари ще може да поддържа развойното темпо на неговия екип. Скудерията започна сезона с най-много спечелени точки, докато най-близките им съперници от Милтън Кийнс бяха изправени пред предизвикателството да преодолеят проблемите с надеждността на болида RB18.

Малко преди старта на уикенда за Гран при на Емилия Романя, австрийският екип изрази увереност, че е разрешил проблемите с надеждността. Червените бикове пристигнаха на Имола с редица подобрения, въпреки ограниченото време за изпробване на новите части в тренировките.

Това се оказа изключително майсторски ход, тъй като Макс Верстапен спечели втория си успех за сезон 2022, докато Льоклер завърши шести след като допусна грешка и се завъртя в заключителната фаза на състезанието.

„Успех на Имола беше много важен след проблемите с двигателя Бахрейн и Австралия, каза д-р Марко.

„Последният ни двоен успех беше през 2016 г. в Малайзия. Беше крайно време отново да сме на върха с двете коли. Това е много важно за морала и мотивацията на всички в Ред Бул.
Показахме, че сме конкурентоспособни. Просто трябва да съберем пакета и тогава ще сме готови.“

Имам предвид, че Верстапен на два пъти загуби 18 точки. В противен случай той щеше да по-напред. Все пак предстоят толкова много състезания. Най-важното е да знаем, че разполагаме с толкова силен пакет.“

Марко е убеден, че Ферари няма да успее да се справи с Ред Бул

На въпроса дали Скудерията ще успее да се справи с темпото на развитие на неговия отбор, който очаква още подобрения през следващите състезания, Марко отговори следното:

„Не мисля. Видяхме, че ги подлагаме на истински натиск и те допускат грешки. Можеше да се види, че Льоклер сгреши два пъти в петък. [Карлос] Сайнц се завъртя състезанието], а след това отново в тази роля бе Льоклер.“

В резултат на това Верстапен се доближи на 30 точки от състезателя от Монако, докато Ред Бул намали изоставането си от Ферари на само 11 точки.

Това е доста симпатично и бих казал, много спортно и приятелско състезание между нас и Ферари“, добави д-р Марко.

Шампионатът ще бъде много вълнуващ. Искам той да не се реши чак в последното състезание, както беше миналата година.“