Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Марко: Няма да заставаме на пътя на Гасли

Марко: Няма да заставаме на пътя на Гасли

1183
0
Пиер Гасли, Алфа Таури
Пиер Гасли, снимка Георги Тодоров/LAP

Д-р Хелмут Марко сподели, че няма да спира Гасли да преговаря с отбора на Алпин. Пилотът на Алфа Таури е спряган като заместник на Фернандо Алонсо през 2023 г. след като двукратния световен шампион изненадващо реши да се присъедини към Астън Мартин и да разбърка пазара на пилоти.

Вчера Макларън най-накрая обяви привличането на Оскар Пиастри. Настоящият шампион във Формула 2 ще замени своя сънародник Даниел Рикиардо. В същото време в Алпин вече обмислят няколко варианта за заместник на Алонсо. Френският отбор отдавна проявява интерес към Гасли.

26-годишният състезател има споразумение с Ред Бул до края на 2023 г. От друга страна, екипът от Енстън може да откупи неговия договор, стига да се разбере с д-р Марко.

Гасли остана предпазлив по отношение на бъдещето си в Ф1. Той заяви, че вече има договор за следващата година. След обявяването на Пиастри в Макларън в петък той добави, че няма какво повече да коментира по този въпрос.

Все пак д-р Марко вече потвърди, че в момента се водят преговори между Ред Бул и Алпин. Австриецът категорично заяви, че няма да пречи на Гасли, стига да бъдат изпълнени условията на австрийския екип.

„Имаме валиден договор за сезон 2023, но междувременно се водят разговори“, потвърди д-р Марко пред Скай Германия. „Няма да заставаме на пътя на Гасли. Просто искаме условията ни да бъдат изпълнени. За него ще бъде сбъдната мечта да се състезава за френски заводски отбор. Но все още не всички наши условия са изпълнени.“

Ако Гасли в крайна сметка премине в Алпин, д-р Марко каза,  че се обмисля привличането на звездата на Индикар Колтън Херта.

„Вече сме мислили за това, но все още не искаме да го обявяваме публично. Имаме няколко момчета в младежкия отбор, които имат суперлиценз. Някои от тях ще бъдат наети като резервни пилоти.“

Марко не крие, че Съединените щати са важен пазар за неговия отбор и спорта като цяло. Той призна, че Ред Бул Рейсинг следи отблизо напредъка на Херта, но така и не разкри дали води преговори с Андрети Аутоспорт.

„Той вече е правил тест с автомобил от Формула 1 и се справи добре. Не искам да навлизам в подробности. Нека изчакаме и да видим как ще се развие ситуацията“, добави д-р Хелмут Марко.

Съветникът на Ред Бул отговори на слуховете, според които Мик Шумахер може да попадне в Алфа Таури през 2023 г.

„Бъдещето на Мик не е наш проблем. Той най-вероятно все още е младши пилот на Ферари. Ето затова никога не сме работили с него“, каза д-р Марко.

„Имаме собствена програма за млади пилоти и предпочитаме да даваме шансове на наши момчета.“