Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Марко: Няма да заставам на пътя на Макс

Марко: Няма да заставам на пътя на Макс

6601
0
Макс Верстапен, Хелмут Марко
Макс Верстапен и Хелмут Марко; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен има клауза в договора си, която му позволява да напусне Ред Бул ако Хелмут Марко си тръгне от екипа. Информацията е на уебсайта f1-insider.com. В публикацията е отбелязано, че празненствата след Гран при на Бахрейн са демонстрирали ясно оформените два лагера в тима от Милтън Кийнс във връзка със скандала около Кристиан Хорнер и слуховете, витаещи около ключовите фигури в тима. Посочва се, че Хелмут Марко и Ейдриан Нюи са били от едната страна, Йос Верстапен малко зад тях, а Хорнер с Чалерм Йоовидя и съпругите им – от другата. Марко пък отново отказа да коментира случващото се с Хорнер, но допълнителната му реплика е особено любопитна.

„Вътрешното разследване приключи. Нищо повече няма да кажа за това. Що се отнася до мен: няма да заставам на пътя на Макс“, заяви Марко

От близо седмица в публичното пространство постоянно излизат нови слухове, свързани с Хорнер, Марко, Нюи и Верстапен. Скандалът избухна с нова сила след разпространението на 79 скрийншота от предполагаеми разговори и снимки на шефа на Ред Бул в F1. Твърди се, че възможността Макс Верстапен да отиде в Мерцедес става все по-реална. Изявлението на Марко може да се използва като доказателство в тази посока.

Според Герхард Бергер „положението в момента е Хорнер остава, Хелмут Марко и Ейдриан Нюи напускат, а Макс отива в Мерцедес“. Други наблюдатели не са толкова убедени как ще се развият събитията. Хорнер междувременно също предприема стъпки в опит да тушира напрежението. Той се е видял с мениджъра на Макс Верстапен Раймонд Вермюлен в Дубай. На срещата присъствали и хора от висшето ръководство на Ред Бул. Анонимен източник заявил, че разговорът е „преминал добре“.

Хорнер освен това е заплашил „Business F1“ със съдебни действия. Причината е, че скандалът около него е основна тема в последния брой на изданието. В материала се назовава и името на жената, отправила обвинения срещу шефа на Ред Бул Рейсинг. Адвокатите на Хорнер са изпратили две писма до списанието с искане за сваляне на материала и обвинения в клевети и нарушаване на законите за съхраняване на лична информация. От Ред Бул също посочиха, че публикацията е „пълна с неточности и е предмет на съдебно преследване“.

Авторът на материала и главен редактор на „Business F1“ Том Рубитън потвърди, че е получил писмата от адвокатите на Хорнер. Той обаче настоява, че ще свали публикацията само ако има съдебно разпореждане за това

„Говорихме с Ред Бул, не с Кристиан. А с него не разговаряхме, защото знаехме, че веднага ще има забрана. Най-лошото, което може да се случи преди публикация, е да получиш съдебно разпореждане. Бяхме наясно, че моментално ще стане така. Чух се после с него (с Хорнер – б.а.) и веднага получих репликата: „Трябва да говориш с адвоката ми““, коментира Рубитън в отговор на запитвания относно материала.

Рубитън е бивш главен редактор на създаденото преди години официално списание на Формула 1. Написал е биографиите на няколко легендарни личности от историята на спорта. Тази за Джеймс Хънт със заглавие „Shunt“ е сред материалите, използвани от режисьора Рон Хауърд при създаването на филма „Rush“. Като журналист обаче Рубитън е съден многократно за клевета, включително от Макс Мозли и Бърни Екълстоун.