Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Марко отхвърли предположенията, че Ред Бул развива RB19 според стила на Верстапен:...

Марко отхвърли предположенията, че Ред Бул развива RB19 според стила на Верстапен: Това не е вярно

1807
0
Макс Верстапен
Макс Верстапен; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Хелмут Марко отхвърли предположенията, че Ред Бул развива болида си RB19 според стила на Макс Верстапен. Съветникът на тима от Милтън Кийнс направи коментара в отговор на въпрос на Моторспорт Магазин дали екипът работи по автомобила, взимайки предвид стила на каране и предпочитанията на нидерландеца.

„Не, това не е вярно“, заяви Марко

„В началото на 2022 г. болидът ни страдаше от нестабилност на предната част. Причината за това бе високото тегло на колата. В дългосрочен план не можеш да постигнеш успех с толкова тежък автомобил, но постепенно с олекотяването на болида нещата се изместиха към „по-неутрален“ баланс. Или дори малко към нестабилна задница“, каза още австриецът.

Коментари относно доминиращия в шампионата през 2023 г. RB19 имаше много. Хуан Пабло Монтоя заяви, че скоростта на Верстапен е същата като преди, „но в момента разполага и с най-силната кола. Скоростта му понастоящем не е по-висока в сравнение с преди две години например. Вероятно е същата. Само болидът е значително по-бърз.“ Според колумбиеца 7-8 пилоти биха могли да стават световни шампиони с тази кола.

Мика Хакинен коментира, че настоящите болиди във Формула 1 се правят за един пилот.

„Ред Бул-ът например е за Макс, по негова мярка. Завиването, завъртането на волана, почти всичко е нагласено спрямо неговите изисквания. При друг пилот в същия отбор със същия болид, но с различен стил на управление, може и да не проработи“, добави финландецът.

От самия екип на Ред Бул заявиха, че болидът е „добър по всички показатели, но не е изключителен в един аспект“.

Според Марко пък успехите на Ред Бул се дължат в голяма степен на това, че отборът е с един и същи състав от години

„Приемствеността и стабилността на цялата организация, както и гъвкавостта да взимаме бързи решения. Всичко вече е наред и отново имаме същия процес за взимане на решения, какъвто бе и докато [Дитрих] Матешиц бе жив“, посочи 80-годишният австриец.