Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Монтоя: Скоростта на Верстапен е същата, болидът му сега е значително по-бърз....

Монтоя: Скоростта на Верстапен е същата, болидът му сега е значително по-бърз. 7-8 пилоти ще са шампиони с тази кола

6074
0
Люис Хамилтън, Макс Верстапен
Люис Хамилтън и Макс Верстапен; снимка: Мерцедес

Хуан Пабло Монтоя отбеляза значението на автомобила в борбата във Формула 1, като заяви, че скоростта на Макс Верстапен вероятно си е същата като темпото му отпреди няколко години, но разполага със значително по-добра кола. Тимът на Ред Бул спечели всичките 12 надпревари от началото на сезон 2023 досега, като нидерландецът взе 10 победи.

„Верстапен върши страхотна работа в момента. Изглежда непобедим като Хамилтън по времето, когато англичанинът печелеше всичко наред. Това е реалността. Макс е много добър пилот, но в момента разполага и с най-силната кола. Скоростта му понастоящем не е по-висока в сравнение с преди две години например. Вероятно е същата. Само болидът е значително по-бърз“, заяви Монтоя.

„На мястото на Макс 7-8 пилоти могат да са световни шампиони с този Ред Бул. Като например [Серхио] Перес, [Люис] Хамилтън, [Карлос] Сайнц, [Шарл] Льоклер, [Ландо] Норис – всеки един от тях би могъл да спечели титлата“, продължи Монтоя

„Ясно е, че ако един пилот не е добър, всичко става по-трудно, защото колкото си по-талантлив, толкова по-голям е шансът ти да се озовеш в силен отбор. Норис например е чудесен състезател, а Макларън има сериозен напредък тази година. Но Ландо вероятно би бил шампион с настоящия Ред Бул.“

„Освен това е лесно да се оплакваш като не печелиш, но докато взимаше победи, Люис каза, че колата не му дава предимство. Всъщност авансът на Мерцедес бе толкова голям, колкото е на Ред Бул в момента. Не искам да кажа, че Хамилтън е лош пилот, тъкмо напротив – той е страхотен състезател. Но реалността в този спорт е, че трябва да си в най-силната кола“, каза още Монтоя.

Коментарът на Монтоя прилича на изявление на самия Верстапен отпреди няколко години. През 2019 г. нидерландецът каза, че 60% от тогавашните пилоти във Формула 1 могат да вземат титлата ако са зад волана на Мерцедес.

„Аз също съм уверен, че ако съм в болида на Мерцедес, ще съм пръв. Хамилтън е сред най-добрите пилоти в спорта, но както съм казвал и преди, всеки състезател е много зависим от колата. Понякога имаш късмет и се присъединяваш към отбор, който изведнъж става доминиращ и ти печелиш титли. Но понякога, както стана с Фернандо [Алонсо], отиваш в определени екипи в неподходящия момент и не побеждаваш. Но това не означава, че не си добър пилот“, каза тогава Верстапен.

Самият Алонсо не веднъж е подчертавал колко важно е да разполагаш със силен автомобил в Гран при.

„Това е Формула 1. Винаги е било така. Аертон Сена имаше най-бързата кола, когато печелеше шампионати и състезания. Аз имах най-бързата кола, когато спечелих титлата. Михаел [Шумахер] беше с най-бързия автомобил. Люис счупи всички рекорди и полпозишъни, защото имаше най-бързия болид. Днес кара супер добре и е 13-ти“, коментира пак през миналия сезон Алонсо.