Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Марко отправи предупреждение към Рикиардо

Марко отправи предупреждение към Рикиардо

5758
0
Даниел Рикиардо
Даниел Рикиардо, снимка Ред Бул Контент Пуул

Хелмут Марко коментира представянето на Даниел Рикиардо. Австриецът отправи индиректно предупреждение към осемкратния победител в F1 и заяви, че той „трябва да измисли нещо в най-скоро време.“ Марко също така не скри разочарованието си от резултатите на Виза РБ в първите два старта от новия сезон.

Рикиардо имаше огромни очаквания преди началото на сезон 2024 в F1. Опитният австралиец си постави за цел да бъде в челната петица и дори мечтаеше да се качи на подиума. Разбира се, тези очаквания бяха малко нереалистични

Австралиецът не беше толкова голям оптимист след края на предсезонните тестове. Той все пак се надяваше да бъде близо до челната десетка и да се бори за точки.

Рикиардо изживя едно трудно начало на сезон 2024. Пилотът на Виза РБ финишира 13-ти в Бахрейн. Седмица по-късно в Джеда той остана 16-ти и дори се завъртя в заключителната фаза на надпреварата. Тези резултати със сигурност не са очаровали Хелмут Марко, който реши да гласува доверие на австралиеца през този сезон.

Преди началото на този сезон Рикиардо заяви, че се стреми да се завърне в Ред Бул Рейсинг и да бъде отново съотборник на Макс Верстапен. Досега австралиецът не е показал много причини да убеди Ред Бул да го постави до трикратния световен шампион.

Представянето на австралиеца може да му изиграе лоша шега. Позицията му в тима на Виза РБ може да бъде застрашена от Лиам Лоусън. Младият новозеландец замени Рикиардо в 5 старта и показа много добра скорост. Тази година Лоусън няма състезателна програма и е в ролята на тестов и резервен пилот на двата екипа на Ред Бул. Той също така открито заяви желанието си отново да бъде на стартовата решетка в F1.

Марко е известен с острите си оценки и безкомпромисността си спрямо пилотите в семейството на Ред Бул. 80-годишният австриец изрази недоволството си от представянето на Рикиардо в Сахир и Джеда.

„Няколко думи за Рейсинг Булс“, написа Марко в рубриката си в Speedweek. „През този сезон залогът е много голям и за Юки, и за Даниел. Представянето на Юки в квалификацията беше много добро, а Рикиардо трябва да измисли нещо в най-скоро време“.

Марко обаче търси подобрение в цялостното представяне на Виза РБ. Според него, отборът няма достатъчно добро темпо в състезанията. Доказателство за това беше Юки Цунода, който се срина от девето до 14-о място в Саудитска Арабия

„Където се върши работа“, продължи Марко. „Поне Цунода е много добър в квалификациите, след което е начело в точките за световния шампионат в първата половина на състезанието, само за да изостанат все повече и повече след това.“

„Те не могат да поддържат скоростта в дългосрочен план. Не знам дали натоварват прекалено много гумите, или има други причини – трябва да разберат точно това“, завърши Хелмут Марко.

Ако Рикиардо продължи слабото си представяне може да последва съдбата на своя предшественик Ник де Врис. Нидерландецът беше освободен от тогавашния отбор на Алфа Таури след само 10 старта. На негово място дойде именно опитния австралиец. Сега обаче той може да бъде заменен от Лоусън.