Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Марко: Перес напълно се срина. Верстапен: Най-големият ни проблем е с колата,...

Марко: Перес напълно се срина. Верстапен: Най-големият ни проблем е с колата, а не със съотборника

12836
0
Макс Верстапен, Серхио Перес
Макс Верстапен и Серхио Перес; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Серхио Перес бе попитан след финала на Гран при на Белгия дали очаква, че ще се състезава за Ред Бул на пистата Зандвоорт в Нидерландия след лятната пауза. Мексиканският пилот отговори, че е абсолютно убеден, че ще е там с тима от Милтън Кийнс. Бъдещето му обаче ще се решава през ваканцията, а коментарът на Хелмут Марко след финала на Спа-Франкоршамп и последвалата среща на Даниел Рикиардо с Кристиан Хорнер и Лоран Мекис са смятани за недобри знаци за Перес. Серхио бе втори на стартовата решетка в Белгия, а пресече финала осми (преди пренареждането на класирането) – на три места зад съотборника си Макс Верстапен, който бе с наказание от 10 позиции назад на решетката.

„Серхио Перес имаше възможност да запише добър резултат от второ място (на грида). За съжаление не се получи така. Особено в последния стинт той напълно се срина и даваше времена на обиколка от по 1:48 мин. Нещата изглеждаха много положителни в квалификацията, но за съжаление в състезанието скоростта не се материализира“, заяви Марко

„Ситуацията при нас е такава, че ще разгледаме всичко по отношение (на пилотите) за 2025 г. Имаме много пилоти и концепция. Но разбира се, всеки резултат е важен за Серхио и осмо място на финала от втори на грида със сигурност не е това, което очакваме“, каза още Марко.

Коментарът бе направен преди официалното обявяване дисквалификацията на Джордж Ръсел, което означаваше седмо място за Перес. Самият пилот каза, че състезанието е било изключително разочароващо за него.

„Тръгнах добре, но имах сериозни проблеми на правите. Не знам какво се случваше, но се налагаше да пестя батерия от първите обиколки и просто нямах скорост. Във втория стинт с медиума беше много, много трудно при целия трафик наоколо. Серията освен това бе много къса, което ни изкара от ритъм. Мисля, че просто не накарахме гумите да работят добре. Балансът също не бе на ниво, така че имаме да анализираме много неща. В събота направих добра квалификация, но това не променя нищо. Според мен в отбора се случват твърде много неща, върху които трябва да се съсредоточим и не можем да си пилеем енергията с всички спекулации. За последно говоря за бъдещето си. Нека е ясно за всички: повече няма да обсъждам този въпрос. И няма да отговарям на повече въпроси за бъдещето си“, заяви Перес.

Въпросът за бъдещето на Перес бе зададен и на Верстапен. След Гран при на Белгия той бе попитан дали Марко и Кристиан Хорнер ще търсят мнението му.

„Не е необходимо да имам мнение, защото според мен най-големият ни проблем е с колата, а не със съотборника“, отговори Верстапен


Нидерландецът каза, че е очаквал надпреварата да е трудна, защото „не сме най-бързи в последните стартове“.

„Пред нас е ту Макларън, ту Мерцедес. Мисля, че в момента сме по-бързи от Ферари, но от 11-то място на грида нямаше достатъчно време да ги изпреварим“, допълни Верстапен.

„Основната ни грижа е колата. Върху това трябва да сме основно съсредоточени, защото един поглед върху уикенда на Чеко сочи, че всъщност представянето му бе много положително. Това в състезанието е демонстрация, че още имаме грижи с живота на гумите. Мисля, че това трябва да е главният ни приоритет“, каза още Верстапен.

Междувременно Даниел Рикиардо се видя с Кристиан Хорнер снощи след състезанието на Спа. На срещата присъства и шефът на Виза РБ Лоран Мекис. Хорнер каза, че днес ще има среща, на която ще се говори не само за Перес, но и по други въпроси. Такова виждане се провеждало всеки път преди лятната ваканция. Малко по-късно пък Верстапен и Рикиардо отлетяха заедно с хеликоптер от белгийската писта.