Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Марко: По принцип искаме да изпълним договора си с Перес. Това сега...

Марко: По принцип искаме да изпълним договора си с Перес. Това сега зависи изцяло от него

2608
0
Серхио Перес
Серхио Перес; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Серхио Перес взе една точка за десето място в Гран при на Катар след ужасния уикенд, който изкара в Япония. На Сузука Ред Бул спечели титлата при конструкторите, на Лосаил Макс Верстапен взе третата си корона във Формула 1. На този фон и след надпреварата в Катар настроението в екипа спрямо Перес се промени.

Самият Перес нападна рейс контрола след финала на пистата Лосаил.

„Твърде много санкции. Беше невъзможно да видиш ограниченията. Толкова се пазех и заобикалях, че губех страшно много време. Лично за мен бе изключително трудно да преценявам всеки път. Други пилоти успяваха, така че аз не свърших достатъчно добра работа в това отношение. Но същевременно мисля, че цялото това нещо бе безумно и че пак се занимавахме с ограничения на пистата. Първо беше зле, че се търсеше решение в последния момент. Второ – че се контролираше толкова лошо и се даваха безброй наказания“, коментира Перес.

Шефовете на Ред Бул Хелмут Марко и Кристиан Хорнер бяха особено недоволни от втория си пилот.

„Мисля, че трябва да разговаряме с него, за да разберем какво се случи. Знаем на какво е способен и в момента не е в добра форма“, посочи Хорнер

„Все още е втори в генералното класиране при пилотите, но спешно трябва да подобри формата си. Отчаяно се нуждаем да постигне подобрение, за да запази мястото си в първенството.“

„Разочароващо е, че взе само една точка от последния състезателен уикенд. Дори стартирайки от дъното на грида, имаше възможност за по-голям актив и прилични точки. Ще го подкрепяме колкото можем, защото идват три поредни надпревари. Могат да се спечелят и много точки в спринтовете“, каза още шефът на Ред Бул в F1.

Хорнер допълни, че се надява подкрепата на феновете, която Перес ще получи в предстоящите стартове в Съединените щати и родината си Мексико ще му помогне да си стъпи на краката. Хелмут Марко обаче намекна, че пилотът може и да не остане в Ред Бул за догодина.

„Перес трябва да излезе от тази негативна спирала. Имаше някоя и друга бърза обиколка, но това не помага при всички тези наказания. Разликата (с Верстапен) е твърде голяма в момента. Второто място в шампионат е заплашено“, заяви той.

„По принцип искаме да изпълним договора си с Перес, който е до края на 2024 г. Това сега зависи изцяло от него. Имаме трима сравнително добри пилоти в Алфа Таури. Да видим как ще се развият нещата. Предполагаме, че Чеко ще открие отново силните си страни“, допълни Марко

Според Нико Розберг обаче Ред Бул просто няма избор в момента.

„Ако имаше алтернатива на пазара, щяха да го сменят. В момента е изключително назад. Страшно много изостава. Но в момента не може просто да сложиш Лиам Лоусън в Ред Бул-а, защото кой знае какво ще стане. Това би било твърде голям риск. Дори Даниел [Рикиардо] би бил риск в определена степен, защото досега не сме видели от него кой знае какво през настоящия сезон“, коментира световният шампион за 2016 г.